iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Перничанинът Спас Русев купи "Виваком"

Перничанинът Спас Русев купи "Виваком" 11_1448099893

Бизнесменът Спас Русев стана мажоритарен собственик в телекомуникационния оператор БТК ("Виваком") след като имаше близо 16 часа наддаване в Лондон.

Той е спечелил търга за акциите с оферта от 330 милиона евро. Договорът с победителя в търга ще бъде сключен до дни. После за сделката ще трябва да бъде получено одобрението на антитръстовия регулатор на Евросъюза. Вероятно Спас Русев ще стане пълноправен акционер в БТК през януари или февруари следващата година, отбелязват финансови анализатори.

Като се добавят дълговете на БТК, тя е оценена на около 700 милиона евро, което е най-ниската сума, постигана в поредицата от препродажби на компанията. Руската "ВТБ Капитал", инвестиционното подразделение на втората по големина руска банка ВТБ, стартира продажбата на компанията миналия месец, след като телекомуникационната компания не успя да погаси мостов заем за 150 млн. евро,с падеж през май тази година. В края на октомври "ВТБ Капитал" обяви, че пристъпва към продажбата на телекомуникационния оператор БТК, опериращ под търговската марка „Виваком", а ръководителят на офиса на банката в България, Милен Велчев заяви, че продажбата е единствения изход за компанията, тъй като не е възможно рефинансиране, поради ограниченията, наложени от страна на българските власти върху книжата на "Виваком" след колапса на Корпоративна търговска банка.

Досега съакционери в БТК бяха Цветан Василев с 43 процента, ВТБ с 33 процента и група кредитори на телекома, водени от американеца Майкъл Тененбаум - с останалите малко над 23 процента. Точната структура на победилия консорциум обаче все още не е ясна. Според анализатори Спас Русев ще държи най-голям дял, финансиран от ВТБ, която ще участва и с капитал. Малък дял ще има и Майкъл Тененбаум.

Поради дългите процедури по окончателното придобиване на компанията, облигациите на БТК от почти 400 млн. евро няма да трябва да се заплащат спешно, тъй като придобиването няма да се приема като смяна на контрол.

Източник: perniknews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.