iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Парламентът препоръча на транспортния министър да спре съкращаването на влакове

Парламентът препоръча на транспортния министър да спре съкращаването на влакове 01_1421311619

Комисията по транспорта в Парламента препоръча на транспортния министър Ивайло Московски да спре започналото съкращаване на влакове.

В прието решение, срещу което гласуваха само тримата представители на Реформаторския блок в комисията, се препоръчва на министъра да нареди на БДЖ да отмени планираното за 1 февруари сваляне на 81 влака от разписанието, докато се изработи стратегически документ за развитието на железниците. Той ще се пише 4 месеца.

Другата препоръка на депутатите е за тези 4 месеца да се върнат обратно в разписанието и спрените на 12 януари 38 пътнически влака. С решението си комисията също така препоръча на финансовия министър Владислав Горанов да увеличи с 40 млн. лв. субсидията за пътнически превози за сметка на капиталовите разходи на БДЖ. Ръководството на железниците мотивира съкращаването на влакове именно с намаляването на субсидията за 2015 г. от обичайните 180 млн. на 140 млн. лв.

До решението се стигна след 3-часова дискусия с транспортния министър Ивайло Московски и шефа на „БДЖ Холдинг“ Владимир Владимиров. Отначало депутатите от мандатоносителя ГЕРБ влязоха в положението на железниците и оправдаха съкращаването на влакове. По средата на дискусията обаче колегата им от Габрово Цветомир Михов им напомни, че 2015 г. е година на местни избори и в нея не можело да се спират влакове. Преди това той дълго предлагаше да има отделно закрито заседание на комисията, но накрая заяви, че ще говори пред журналистите, „пък каквото ще да става“. След като му дадоха думата, Михов формулира препоръките БДЖ да си оттегли решенията за съкращаване на влакове, докато не представи дългосрочна програма за развитието си и колегите му ги възприеха и гласуваха. Габрово е един от районите, който най-много пострада при спирането на влакове от 12 януари.

Министър Московски и шефът на БДЖ по никакъв начин не възразиха на стопирането на съкращенията и дори благодариха на депутатите за оказаната им подкрепа в споровете с финансовото министерство. Преди това Ивайло Московски каза, че ако съкратените влакове се запазят в разписанието, БДЖ ще е на загуба с 45 млн. лв. в края на 2015 г. После уточни, че това е ако се запази намалената субсидия.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.