iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Парите ни за втора пенсия намаляват

Парите ни за втора пенсия намаляват 01_1422617997

Инфлацията изяжда парите на хората за втора пенсия с по 0.16% на годишна база, стана ясно при изслушването на ръководството на Комисията за финансов надзор от парламентарната бюджетна комисия относно дейността на частните пенсионни дружества и контрола на регулатора.

Зам.-председателят на КФН Ангел Джалъзов съобщи, че за периода от април 2004 г. до края на 2014 г. по предварителни данни доходността на универсалните пенсионни фондове общо е минус 1.7%.

Ако се вземе целият период на съществуването им от 2002 г., доходността става положителна - 20.29%, или по 1.46% на годишна база. Редно е да се извадят първите две години, защото тогава методиката за смятане на доходността не е била коректна и не е отчитала удържаните такси от вноските на осигурените, които не носят доходност, разясни Джалъзов.

Не е ясно каква е картината по отделните фондове. "Някои фондове са на плюс, други - на минус, но към края на миналата година парите на хората по партидите нямат същата покупателна способност, каквато са имали в момента, когато са вложени там", коментира шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова (ГЕРБ).

КФН разследва всичките девет компании на пазара за пазарни манипулации, които "поставят в състояние на системен риск пенсионноосигурителната система". Сигналът, с който "Сега" разполага, е подаден от четири пенсионни компании до регулатора и Консултативния съвет по финансова стабилност в края на октомври миналата година. Дружествата алармират, че в няколко поредни тримесечия се наблюдават съществени изменения в стойността на активите на някои компании в последния ден на всяко тримесечие. Компаниите посочват, че измененията не са в резултат на дейността на пазара и дори са в противоречие с пазарните тенденции. От измененията печелят компании, които и за шестте тримесечия са в Топ 15 на печелившите фирми от промяната на стойността. В сигнала се посочва, че има дружества, които систематично отчитат негативна доходност в противовес на пазарната обстановка.

"Първата цел на подобни манипулации е тези дружества да покажат по-висока доходност и така да привлекат клиенти допълнително. Втората цел е да отговорят на изискванията на минималната доходност, защото ако те са под тази доходност, трябва да вложат средства от специализираните си резерви или от собствен капитал", коментира Стоянова.

СЪМНЕНИЯ

За сигнала се разбра от питането на депутата от БСП Георги Кадиев, който твърди, че с писмото се занимава и Европейската комисия. Шефът на КФН Стоян Мавродиев отрече Брюксел да го проверява. Депутатът от ДПС Йордан Цонев видя картел между компаниите, подали писмото, защото те държат над 60% от пазара. Цонев призова КФН да сезира комисията за защита на конкуренцията. "Тези компании трябва да се разследват", отсече Цонев. "Ще изследваме и четирите фонда, подписали това писмо. Няма да приемем едни пазарни участници да нападат други. Ако открием данни за картелиране, ще сезирам лично КЗК. Ще се произнесем не само за фондовете, за които се твърди, че има нещо странно, всички дружества ще се изследват", заяви шефът на КФН Стоян Мавродиев. Въпреки настояването на депутати Мавродиев не се ангажира със срок, в който КФН ще приключи разследването за пазарните манипулации на деветте пенсионни компании. Според него на европейските регулатори такова значително по обем разследване отнема до две години и призова депутатите да не очакват от него в комисията да са магьосници. На въпрос на "Сега" има ли пряка връзка между сигнала за злоупотреби и решението за законодателни промени във втория стълб, финансовият министър Владислав Горанов бе категоричен, че такава не съществува. "Такива конспиративни теории не са ми хрумвали", коментира Горанов. Той обаче уточни, че е знаел за писмото, изпратено в края на 2014 г.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.