iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Пак погват крадците на дървен материал

Пак погват крадците на дървен материал 12_1418212177

Крадците на дървен материал ще бъдат гонени от жандармерията и екипи на горските стопанства в страната. Те ще действат заедно.

„Предстои в най-скоро време да се подпише споразумение с Министерството на вътрешните работи и при нужда да ползваме тяхната помощ”, съобщи вчера земеделският министър Десислава Танева в Карнобат. Тя беше в града, за да даде началото на работата на 29 мобилни екипа от югоизточното държавно предприятие. Двама служители и високопроходим автомобил влизат в състава на новите мобилни екипи. По-тясното сътрудничеството с МВР ще даде адекватен отговор на нарушенията, които се извършват в горските територии. „Става въпрос за съвместни екипи.

Всеки ще изпълнява задълженията

по неговия закон

за да има реален ефект от този контрол. Има особено рискови територии, изостанали в социално-икономическо отношение и понякога на мобилен екип от двама човека представлява физическа трудност да се справят с нарушителите”, обясни министър Танева. Хората на реда ще гарантират, че нарушителите няма да се саморазправят с проверяващите. Общо за цялата страна мобилните екипи са 173.

За да бъде успешна борбата с дървената мафия, ще се ползва опитът на турския окръг Одрин, стана ясно от думите на министър Танева, цитирана от Дарик радио. Там съществувала същата организация на мобилни екипи за охрана на горски територии. „Джиповете са оборудвани с GPS система, създадена е информационна система за диспечерски пункт в предприятието, която ги следи в реално време като изпълнение на задълженията”, уточни министърът.

При залавяне на нарушители

първо ще бъде задържан автомобилът им

ако съществува възможност, превозното средство да бъде конфискувано. Материалът, който се превозва, се описва и се закарва на отговорно пазене, като се използва за доказателство. При установяване на нарушения над определена стойност материалите се предават на прокуратурата и се завеждат съдебни дела”, обясни зам.-министър Георги Костов.

Според него сме едва в началото на дълъг път за опазването на горските територии от системни и криминални дейности.

Доцент Костов призова кметовете също да бъдат по-активни в процеса, защото имат редица права и отговорности в опазването на горите.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.