iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Отпускат още пари за Министерство на отбраната

Отпускат още пари за Министерство на отбраната 03_1426678425

Одобряват допълнително по бюджета на Министерство на отбраната 558 000 лв. за аварийно-спасително оборудване и индивидуални предпазни средства. Те са необходими при участие на подразделения, екипажи и вертолети от Българската армия в условията на аварийно-спасителна операция при бедствия, аварии и катастрофи.

Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на протоколни кадри в Министерски съвет, предаде БГНЕС.

"Събитията, които се случиха през март, обилните снеговалежи показаха, че е необходимо да се използват вертолетите на БА, оказа се обаче, че те нямат необходимото оборудване, поради което за в бъдеще, за да не се допускат такива неща, за да може ефективно да работят вертолетите на БА е необходимо определено екипиране", смята премиерът.

"Вчера лично съм ги гледал с министър Ненчев и министър Бъчварова и съм ги направил по точки ,да не им ги вземете, затова в решение на МС е описано като се от карабини, носилки, кошове, хендсфрита, 4 спасителни лодки. Всичко, което са искали, абсолютно по списък, общо са 34 позиции. Каски, облекла, неопрени, жилетки, за бременни, за под вода, за над вода", добави той.

Стана ясно, че МС прие проект на решение за отпускане на парична награда за особени заслуги за проявена лична доблест при изпълнение на обществения и гражданския им дълг при оказване на спешна медицинска помощ на лица в бедстващи региони. С по 3 000 лв. са били наградени Филиз Абидин Ахмед, Гюлай Хамид и Дафинка Сейменова. Министърът на здравеопазването Петър Москов благодари за решението от името на наградените. "Всички тези хора с риск за живота си в тази криза оказаха помощ. Вие знаете по-добре от мен, една от тях е носила километри наред едно бебе на ръце, другата часове пробивала, за да стигне до родилка. Третата колежка е правила през преспите назначения на малко дете", отчете Москов.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.