iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Отпускат допълнително пари да питат дали харесват България като туристическа дестинация

Отпускат допълнително пари да питат дали харесват България като туристическа дестинация 03_1427536035

Харчат още над 900 хил. лева за поредно допитване до българи и чужденци, които трябва да отговорят на въпроса дали харесват България като туристическа дестинация.

Ресорното министерство е пуснало пореден конкурс за изпълнител на подобен тип анкета, става ясно от регистъра на обществените поръчки. В случая финансирането е по програма "Регионално развитие" 2007-2013 г.

Анкетьори ще обикалят планини и плажове през различните сезони, за да интервюират отпускари - любители на еко, био, селски, религиозен и други видове алтернативен туризъм, понеже, както обясниха за в. "Сега" от Министерството на туризма, такова проучване е нужно, а не е правено от 2010 г. насам.

Освен това ще бъде направен цялостен анализ за туристическото търсене. Друг анализ пък трябва да проучи четири пазара с висок потенциал - Австрия, Израел, Италия и Китай, и да препоръча как България да стане магнит за повече екскурзианти и почиващи от тези държави.

Първите три пазара са сред топ 20 на генериращите пазари за българския туризъм, като не били изследвани в предходни проучвания, а Китай представлява особен интерес с оглед на бързите темпове, с които се развива този пазар", обясняват от ресорното ведомство, като напомнят, че Китай е на първо място в света по разходи за туризъм за 2014 г. Освен това китайците харесвали пътувания, различни от масовия туризъм, т.е. плажове и ски, а интересът им специално към България напоследък растял.

От министерството подчертаха, че проектът "Проучване на чуждестранните посетители и на българските туристи в България и провеждане на 4 нови чуждестранни пазари" е част от по-голям проект, чиято реализация е забавена с почти 2 години. Всички дейности по проекта трябва да бъдат приключени до края на 2015 г. иначе губим близо 2.2 млн. лв. европейско финансиране, твърдят от МТ. Министерството вече е реализирало първата част - Оценка на ефективността на националния туристически маркетинг. Стартирани са процедурите за избор на изпълнител за "Анализ на териториалното развитие на туризма".

СТАТИСТИКА

По данни на НСИ през февруари 2015 г. посещенията на чужденци в България са 329.8 хил., което е с 2.9% повече спрямо същия месец на м.г. Посещенията на граждани от Австрия са били 5974, като по-голямата част от тях са дошли по работа. Гостите от Израел са били 6491 и почти всички са били тук за отдих. Малко над 5500 са били посещенията на италианци през февруари, като основната част от тях са дошли по работа. "Топ пазарът" Китай пък се е отчел с 617 посетители през февруари, от които едва 202-ма са били у нас на почивка. Според министерството обаче Китай е интересен пазар заради бързите си темпове на развитие и заради ръста на китайски туристи в Европа, и у нас. Колкото до данните на НСИ - те давали само количествена информация, но не и профил, потенциал и предпочитания на туристите.

СИТО

Критериите за избор на фирма, която да получи апетитната поръчка не са особено високи. Фирмата трябва да докаже поне 3 изпълнени еднакви или сходни проекти, изпълнени през последните 3 г. Според минималните изисквания дружеството трябва да има квалифицирани специалисти, които да притежават необходимите знания и умения в областта на предмета на поръчката. Ръководителят на проекта трябва да е поне магистър в областта на маркетинга, статистиката, социологията или др. и поне 5 г. да е работил по специалността.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.