iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Отмениха глобите за публични дружества, чиито акционери извън ЕС имат земеделски земи

Отмениха глобите за публични дружества, чиито акционери извън ЕС имат земеделски земи 04_1430382547

След скандали в пленарната зала на парламента и обвинения в лобизъм от страна на опозицията, управляващите махнаха високите глоби за инвестиционни компании и публични дружества, които притежават земеделска земя, в които акционери са офшорки или чуждестранни фирми и лица извън Европейския съюз.

Това стана с предложена от Реформаторския блок поправка в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. Тя бе прокарана чрез преходните и заключителните разпоредби на Закона за пазарите на финансови инструменти. Санкциите трябваше да влязат в сила от 1 май. Миналия петък обаче десницата успя да постигне удължаване на гратисния период до 1 октомври, преди вчера парламентът да отмени окончателно глобите.

През 2014 г. НС прие забрана, според която земеделска земя не могат да притежават чуждестранни физически лица от страни извън ЕС и търговски дружества, които пряко или косвено са притежавани от фирми, регистрирани в офшорни зони или в страни извън ЕС и европейското икономическо пространство. През февруари т.г. бе въведена и изключително тежка санкция - 100 лв. за всеки декар земя, притежавана от подобна фирма. Три месеца по-късно глобата вече скочи на 300 лв. Бизнесът се обяви срещу суровото наказание, а от Българската фондова борса изчислиха, че мярката ще засегне компании с обща пазарна капитализация от 1.5 млрд. лв., или 20% от стойността на всички компании, търгувани на борсата. В края на февруари от Българската асоциация на лицензираните инвестиционни посредници обявиха, че законодателните промени само за две седмици са "изтрили" 137 млн. лв. от капитализацията на борсата. От инвестиционните дружества обясниха, че не могат да контролират кой купува техни акции и може да се окажат в нарушение в произволен момент.

Именно данните за загубите на публичните дружества послужиха като основен аргумент на реформаторите за законовата промяна. От ДПС обаче им оказаха яростна съпротива, тъй като приеха поправките като атака срещу кампанията им срещу офшорките. "Това е един от основните начини да се перат пари. Офшорна компания отива на борсата и купува акции от инвестиционна компания, която има земи", обясни депутатът от ДПС Йордан Цонев.

-------РАЗСЛЕДВАНЕ

Заради забраната чужденци да купуват земя България в момента се разследва от Европейската комисия. Според Брюксел ограниченията, въведени у нас и в още няколко страни, препятстват свободното движение на хора и капитали. Освен отменените вчера санкции за инвестиционните дружества в българския закон бе приета и норма за уседналост - собствениците на земя да са пребивавали поне 5 г. в страната ни. Заради това ограничение наказателната процедура вероятно ще продължи.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.