iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Отхвърлиха решението за по-дългата отпуска

Отхвърлиха решението за по-дългата отпуска 12_1450112438

Бизнесът, работодателите и държавата отрязаха предложението платеният годишен отпуск да бъде увеличен от 20 на 25 дни, като идеята за по-дълга почивка е на независимият депутат Георги Кадиев и цели да намали стреса сред работещите.

В доста сфери има изключение от 20-те дни отпуск, заложени в Кодекса на труда, това е предмет на браншови споразумения, обясни вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин.

От Българска стопанска камара (БСК) обаче са категорични, че работещите българи имат достатъчно дълга почивка. Заедно с официалните празници на трудещите се у нас се събират по над 30 дни неработни дни. „Напълно сравнима сме с Полша, Чехия, Италия, Германия, Русия“, каза зам.-председателят на БСК Димитър Бранков. Работодателите са категорични, че ако предложението бъде прието това до доведе до намаляване на БВП с 2,3% за догодина, а приходите в бюджета щели да се свият с 2 млрд. лв. Стресът на работното място е факт, стрес съществува. Въпросът е дали с този механизъм може да се пребори стреса, коментира президентът на КТ „Подкрепа” Димитър Манолов. Той обясни, че решението на проблема е да се изработи механизъм, който да доведе до реално полазване на сегашните отпуски.

Работодателите са против и предложението специалисти от трети страни да се наемат срещу три средни работни заплати. Според синдикатите правителството трябва да реши как да задържи бг кадрите, а не как да внася чужди. Облекчението по издаване на „сини карти” се налага заради дефицита на специалисти у нас, категорични са от социалното министерство. По тяхна информация през тази година са издадени 37 карти за работа на специалисти от трети страни. Всички търсим баланса преференциалното стимулиране работодателите да наемат български граждани в страната, така че да не заменяме трудовия пазар в България с вносен такъв, каза още Калфин.

На тристранката бе обсъдено и предложението на президента на КНСБ Пламен Димитров правителството да има единна позиция за икономическите санкции срещу Русия. Той обясни, че досега България е загубила 60 милиона долара, като ДДС от рестрикциите.

„Близо 100 милиона евро е загубата на агросектора, туристическият сектор страда, страдат и фирми в хранителната индустрия”, коментира Димитров.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.