iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


От май ще има нови регистрационни талони за автомобилите

От май ще има нови регистрационни талони за автомобилите

Новите регистрационни талони за автомобилите ще се издават от МВР през май, като те ще съдържат повече данни за превозното средство. Това каза шефът на „Пътна полиция” комисар Бойко Рановски пред bTV.

Смяната им се налага заради солените глоби, които са принудени да плащат нашите шофьори в Гърция и Унгария. От няколко години властите в южната ни съседка изискват свидетелството с по-голям обем от данни на автомобила при всяка проверка на пътя. Така родните шофьори, които пътуват към Гърция без голям талон на колата си може да олекнат с от 1000 евро до 8000 евро.

Сериозен е и проблемът с автомобилите на лизинг, тъй като собствениците притежават само копие на големия талон, докато не изплатят напълно возилата. Този документ обаче не се признава от властите в Гърция и Унгария.

Затова всички данни от големия картон вече ще са записани и на малкия. С промяната ще отговорим на изискването на контролиращите органи в Европейския съюз да установяват какви технически параметри има автомобилът по документи.„Новите малки талони ще се състоят от две части и в тях вече ще присъстват почти всички данни от големия талон – тегло, товароносимост, конски сили и други”, обясни Рановски.

Всички стари талони остават валидни

и няма да се налага тяхната смяна. „Всеки, който желае, ще може да смени стария си талон срещу 9 лева. Новият образец ще се издава за всички моторни превозни средства, регистрирани след влизането му в сила”, допълни още Рановски.

Той добави, че 40% от пътните инциденти, както и половината загинали, са заради превишена и несъобразена с пътните условия скорост. Черната статистика на МВР показва, че броят на жертвите при пътни катастрофи за януари и март са близо до миналогодишните нива. „За съжаление,

през април има ръст на броя на загиналите

и ранените”, съобщи шефът на „Пътна полиция”.

По думите му, заради пропуск в законите, държавата остава психичноболни шофьори до 10 години да карат спокойно по пътищата. Причи-ната е, че след издаването на книжката, КАТ не получава обратна информация за промяна в психическото състояние на водачите. Така до преиздаването на документа, което става веднъж на 10 години, няма как да се свалят от автомобилите хората с психични проблеми.

Столичани на протест заради синята зона

Столичани се готвят за протест срещу последните промени в Закона за пътищата, които бяха направени заради платеното паркиране. С тях депутатите узакониха синята зона, като смениха думата „такса” с „цена”. Промените обаче все още не са приети на второ четене.

„Не знам дали парите отиват в хазната на общината. Таксата е когато е институционална, държавна, пък цената е пазарна, имаме услуга, стока. Но няма значение, въпросът е да има прозрачност”, обясни един от организаторите на протеста Росен Миленов пред Нова телевизия.

В момента приходите от платеното паркиране в София са под контрола на общинския съвет и се харчат за издръжката на градския транспорт. „На практика благодарение на тези приходи от 2009 г. не сме повишавали цената на градския транспорт в София. Приходът е около 22 милиона лева годишно”, обясни зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов.

Според Гергана Владкова от Софийския обществен съвет събирането на суми от търговско дружество, а не от общината, изключва прозрачност.

„Всякакви притеснения, че с тези пари ще се злоупотребява, са излишни, тъй като всичко опира до волята на общинския съвет”, обясни проф. Вили Лилков от Реформаторския блок.

Започва ремонтът на „Цариградско шосе”

Ремонтът на един от най-натоварените пътни участъци в столицата – бул. „Цариградско шосе”, ще започне от днес. Майсторите ще работят първо в участъка от Околовръстното шосе до разклона за летището и „Младост”, съобщиха от Столичната община. Ще бъде направена рехабилитация на пътната настилка, подмяна на мантинели, ремонт на бордюри и тротоари, подмяна на електрически инсталации. Вторият етап на реконструкцията на бул. „Цариградско шосе” ще започне в началото на юни и ще обхване участъка между „Алея Яворов” и моста на Четвърти километър. Целият проект трябва да приключи до 15 септември, а стойността му е 19,5 млн. лв.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.