iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


От другата година и панелки с под 36 апартамента ще могат да кандидатстват за саниране

От другата година и панелки с под 36 апартамента ще могат да кандидатстват за саниране 02_1422956684

От МРРБ съобщиха, че от 2016 г. за безплатно саниране ще могат да кандидатстват и блокове с по-малко от 36 апартамента.

Пари ще могат да получат и общини, които не са бенефициенти по бъдещата ОП „Региони в растеж” (2014 - 2020), които към момента не попадат в обхвата на националната програма, съобщи за „Монитор” зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков. По думите му от безплатната субсидия

ще се дава и за тухлени сгради

проектирани преди 1999 г. „Интересът към програмата е много по-голям, отколкото очаквахме. В много общини в страната вече има учредени сдружения и блокове и те са готови да кандидатстват за саниране”, каза още той и посочи като пример София, Благоевград, Варна. Според него вече има и местни администрации, които са готови да обявят процедурите за избор на изпълнител и проектант.

По новата програма за саниране на МРРБ с пълна субсидия засега могат да кандидатстват само сгради с най-малко 36 апартамента. В нея се очаква да бъдат налети 1 млрд. лв., с които ще се субсидират само железобетонни блокове (ЕПК и панелки). Едно от условията е да не кандидатстват отделни входове, а цели сгради, обясниха от строителното министерство. За това трябва да се регистрира едно сдружение на собствениците за целия блок, независимо от броя на входовете в него. Избраният управителен съвет действа от името на всички собственици.

Документи за кандидатстване

ще се приемат до изчерпване на предвидения ресурс

по програмата. Първи по време, първи по право. Положително ще бъдат оценени всички сгради, отговарящи на критериите за допустимост и подбор и ще получат одобрение за получаване на финансова помощ по реда на заявяване и до изчерпване на наличния публичен финансов ресурс. Редът на заявяване се определя от момента на изпълнение на всички изисквания към заявлението. За избора на изпълнители на програмата ще отговарят общините.

Важен етап от реализацията на обновяването на панелките е обследването на конструкцията им. Според доц. д-р инж. Петър Христов от „Масивни конструкции” на УАСГ времето за извършване на тази операция зависи от възрастта и големината на сградата и конкретното й състояние. „При положение че има достъп, сроковете няма да са дълги”, поясни експертът. „Може да са нужни няколко седмици или 2-3 месеца. Много от нещата в сградите са скрити под мазилки, облицовки, подови настилки. За това трябва да се кърти. Без това не може да се направи качествено обследване”, категоричен е доцентът. Според него в панелните конструкции трябва да се видят голяма част от дюбелите.

„Не всички, но определен процент от тях, което зависи от състоянието на сградата. При сравнително по-нови блокове, а те не са много, делът на проверените дюбели може да е 10%. Впоследствие обаче, ако видим, че от тези проверени части от конструкцията има някои не в добро състояние, то ще наложи обхватът на обследването да се увеличи и да стигне до 30 на сто”, уточни той.

Доц. Христов припомни, че доста от панелните блокове са строени бързо, без да се следи много за качеството именно на връзките между отделните елементи на конструкцията.

Относно проверката на състоянието на ЕПК блоковете експертът от УАСГ поясни, че там нещата стоят по-добре, защото израждането е било поверено на по-квалифицирани строители. „Единствен проблем е, че немалко от живеещите са пробивали отвори в стените и

са преустройвали жилищата си

Както и при панелките и на ЕПК сградите всички стени и плочи, с изключение на фасадните елементи с прозорците са носещи. Тяхната здравина е важна за устойчивостта на цялата конструкция. Проверката там трябва да отчете всички тези промени”, поясни Христов.

Основни стъпки за кандидатстване:
1. Етажната собственост регистрира сдружение на собствениците по реда на Закона за управление на етажната собственост (по образец) в съответната община/район и регистър БУЛСТАТ. Избраният управителен съвет действа от името на всички собственици в сградата.

2. Вземане на решение за обновяване на сградата (с минимум 67% собственост на идеални части от общите части в сградата). Даване на съгласие от името на всички собственици съответната община да реализира всички дейности по сградата (по образец).

3. Сдружението на собствениците подава заявление за кандидатстване (по образец) пред общината/района по местонахождение на сградата.

4. Общината осъществява прием на документи за кандидатстване и прави оценка на внесените документи.

5. При одобрение на сградата се сключва договор (по образец).
Искат предимство за бедните квартали

Асоциацията „Хабитат-България” иска предимство при санирането на панелките да се даде на бедните квартали, каза за „Монитор” Минчо Бенов, директор на "Хабитат България". „Там се пилее и най-много енергия”, смята той.

Според него щом ще се изразходва публичен ресурс в частна полза би трябвало да се търси някакъв ангажимент. „Не бива да забравяме, че санирането увеличава стойността на жилищата. За това предлагаме да се помисли за някакъв срок, в който подпомогнатите да изплащат част от спестените средства от икономия на енергия в някакъв фонд за следващи обновявания. Може този той да е и за поддръжката на сградата”, смята той.

По думите му санирането ще увеличи стойността на жилищата и е редно да се предотвратят предпоставките за спекула. Бенов предлага, ако някой бързо след субсидираното обновяване си продаде жилището да плати по-висок данък. От „Хабитат-България” предлагат още при санирането с държавни средства да се прилагат по-високи норми за енергоспестяване, а не както се предвижда минимално изискуемите. Според него те след няколко години няма да са актуални.

Има рискове от корупция

Програмата за саниране на блоковете с един милиард лева държавни пари може да е източник на огромна корупция и да доведе до завишаване на цените на строителни работи, смята арх. Николай Гълъбов, зам.-председател на Камарата на архитектите в България, цитиран от БТА.

По думите му обществените поръчки по проектирането и строителството трябвало да се разделят, вместо да се изпълняват заедно, каквато е сегашната методология.

Според Драгомир Цанев – зам.-директор на "ЕнЕфект" в програма за саниране на панелните блокове е нужно да се привлекат и частни инвестиции, вместо държавата да осигурява всички средства. Трябва да сме много внимателни към качеството на услугите, каза Цанов и посочи, че е възможно при лоша качество на поставяне на топлоизолацията на сградите да се стигне до лоши хигиенни условия в жилищата и поява на мухъл.

Николай Маринков - главен секретар на Българската асансьорна организация поиска програмата за саниране да включва и подмяна на асансьорите. По думите му подемниците в страната са 120 хиляди, повечето на 35 - 40 години и много от тях са в критично състояние.

В Добрич започнаха да приемат документи

Две гишета в Центъра за услуги и информация на община Добрич започнаха от вчера да дават пакети от документи, необходими за кандидатстване в Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. 223 жилищни сгради в Добрич ще могат да кандидатстват по програмата за безплатно саниране. В тях има 1950 апартамента. В тях живеят 55-60% от добричлии.

Блоковете са основно в кварталите „Балик”, „Йовково”, „Строител”, както и в района на ул. „Русия” и в квартал „Дружба”. В първия етап на кампанията безплатно ще бъдат обследвани и санирани панелните жилища с 36 и повече апартамента. Започва се от най-старите, като списъкът за Добрич вече е публикуван на сайта на общината.

След края на санирането собствениците получават сертификат клас "С" за енергийна ефективност.

Притесненията на добричлии са няколко, установи проверка на „Монитор”. На първо място, собствениците на много от жилищата живеят в чужбина и трябва да се издирва кой поддържа връзка с тях, съответно да се правят пълномощни за достъп до апартамента.

Изолацията пести 40% енергия

Подмяната на отоплителната инсталация ще е за сметка на собствениците на жилищата.

Качественото саниране на сградите носи до 40% намаляване на разходите на домакинствата за отопление или охлаждане. Това каза Борис Радулов, председател на Българската асоциация за изолации в строителството (БАИС).

Според него новата програма за саниране с бюджетни средства ще подпомогне силно икономията на енергия в страната. „Така ще се подобри и качеството на жилищния фонд”, смята той. „За първи път у нас се прави нещо подобно с пълно субсидиране. По този начин ще се решат проблемите на хората, които нямат пари да платят своя дял за обновяването на блока”, добави той. По думите му не е грешка, че в изискванията на програмата се залагат минималните изисквания за енергийна ефективност.

Шефът на БАИС съобщи още, че през миналата година е отчетено свиване на пазара на изолации в страната с около една десета. Той смята, че това се дължи на кризата и на изпълнените вече проекти за обновяване на държавни и общински сгради по европрограмите.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.