iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


От БАН продължават да отглеждат космически храни

От БАН продължават да отглеждат космически храни 04_1429370051

Трето поколение космическа оранжерия отглеждат в Института за космически изследвания към БАН. Това съобщи днес доц. Таня Иванова.

За 2030 г. е насрочена мисията на НАСА към Марс, но подготовката за нея тече още от сега.

Доц. Иванова припомни, че първата космическа оранжерия е била направена у нас преди 30 г. по поръчка на Москва. Тя се намирала на орбиталната космическа станция „Мир“.

Задачата на българския институт била да създаде биогенна среда и да изследва могат ли да виреят растенията в безвъздушна среда.

Отгледаните в българската космическа оранжерия зеленчуци на станция „Мир“ накрая били опитани от руските космонавти. Според тях вкусът им е бил по-добър от този на земните зеленчуци.

За мисията до Марс кулинарите на НАСА са разработили 100 вегански рецепти. Месото и млякото са изключени от менюто, защото съставките трябва да са годни за употреба по време на целия 3-годишен престой. Веганската пица или сушито например били сред най-предпочитаните храни за космическата трапеза.

А благодарение на специална оранжерия без почва, космонавтите ще могат да отглеждат и пресни плодове, зеленчуци и живи растения.

Източник: dnes.dir.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.