iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Очакват поскъпване на долара

Очакват поскъпване на долара 01_1420809920

Очаква се доларът да поскъпне до 2 лв.,като е възможно дори още по-голямо поскъпване на щатската валута, така че тя да се изравни по стойност с еврото, заяви ръководителят на отдел "Международни пазари" в Karoll Димо Димов.

"Движението на еврото надолу е много силно. През май 2014 г. курсът беше 1,40 долара за евро. Оттогава имаме около 22 цента спад, което е огромно движение. Бяха преминати важни нива, които преди това спираха спада на еврото, което говори за дългосрочен тренд на спад на еврото. Не изключвам и да се стигне до паритет на двете валути", прогнозира Димов. Тъй като левът е вързан към еврото това означава доларът да поскъпне до 2 лв. По време на ранната търговия в Европа вчера едно евро се разменяше за 1,1805 долара.

Движенията на валутите са циклични. От 2000 г., когато валутният курс беше 0,8230 долара за евро, щатската валута започна да поевтинява и до 2008 г. достигна курс от 1,6040 долара за евро. "От 2008 г. досега имаше консолидация - движение на валутния курс в широки граници между 1,640 до 1,220", каза Димов. Но тази консолидация "вече се пробива" и обикновено след това следват големи движения в курса на валутите, допълни той.

Относно спестяванията на хората в различна валута Димо Димов посочи, че всяка прогноза може и да не се сбъдне, но според него е разумно, ако някой има долари, да не ги продава. "Ако не искате да носите рискове, дръжте спестяванията си в лева и евро, а ако искате да поемете рискове, купете си долари със съзнанието, че може да спечелите, но може и да загубите", изтъкна експертът.

Скачат цените на телевизори и таблети

Рекордното поскъпване на долара ще се отрази на цените на някои стоки от групата на бялата техника, както и на по-дребни уреди, които се доставят с директни договори от Китай. Някои цени ще се увеличат още през януари. "Говоря и за телевизори, които са от по-ниския клас, тъй като там явно производителите нямат достатъчно маржин, за да компенсират поскъпването на долара", каза пред "Стандарт" Николай Китов, собственик в "Техномаркет". "Другото ще се усети по-нататък във времето", добави той. По-големите компании работят с фючърсни договори и фиксирани валутни курсове обикновено за 6 месеца и нещата там ще се усетят по-късно. При IT техниката, поскъпването вероятно ще се усети след февруари, смята Николай Китов. Това е така, защото покупките, които са за януари вече са на път. "Продуктите, които се купуват директно в долари, при тях естествено ще има незабавно поскъпване. Това е например дребната бяла техника, телевизори, телефони. Това са най-вече продукти от Азия, основно от Китай, а понякога и от Корея", каза Николай Китов. "Телевизорите на LG, Samsung, Philips, Sony основно се сглобяват в европейските складове, а не в Азия и съответно цените им са в евро и там реално няма причина за притеснение, натискът ще бъде малък", каза Китов. Доставчиците се борят да има компенсация заради курсовите разлики или да са по-малки увеличенията за крайните клиенти, обясни още той. "Увеличението ще е по-малко от скока на долара, продължи Китов. "Всички доставчици сме изненадани, това е основната ни тема на разговор в последно време. Ще гледаме увеличенията на цените да са минимални. Все пак, ние ще сме толкова потърпевши, колкото и клиентите", добави той.

Данчо Вакъвчиев, управител в "Технополис", обясни за "Стандарт", че поскъпването на долара се отразява най-много на телефони, таблети и лаптопи, внесени от Китай. Според него, ако спадът на еврото спрямо доларът се запази и през 2015 г., то това вероятно ще се отрази на цените на потребителската електроника в даден етап от време. Засега обаче не може да се говори за много сериозно поскъпване в близките месеци, тъй като повечето стоки вече са поръчани, когато са били на старите цени. Евентуално, след 4-5 месеца ще усетим повишението, но то няма да е толкова голямо, колкото завишената цена на долара, а вероятно с 6-7%.

Ще се вдигнат цените на борсовите суровини

Доларът ще бъде скъп още поне 4-5 години, каза ръководителят на отдел "Международни пазари" в Karoll Димо Димов. Евтиният лев ще улесни износителите, които договарят цени в щатската валута, но ще доведе до поскъпване на вноса в долари. "Влиянието на скъпия долар върху българската икономика няма да е голямо, защото ние изнасяме основно за еврозоната. Влияние ще има по-скоро по линия на суровините (земеделски стоки, метали, петрол - бел. ред.), чиято цена се определя в долари. Когато доларът е скъп, суровините също се оскъпяват. В същото време цените на суровините, особено на петрола, много паднаха. Именно заради това, че доларът е скъп, не можем да се насладим на ниските цени на суровините, защото те се определят в долари", каза Димов. "Възможно е да очакваме поскъпване на вносни стоки, които се купуват в долари - бяла и черна техника, дрехи, обувки и други, но е въпрос на политика на търговците как ще процедират. Когато доларът пада, цената на стоките невинаги се намалява", отбеляза Димов.

Saxo Bank: Обръщайте юани в японски йени

Светът навлиза в 2015 г. в абсолютен дисбаланс в икономическата и парична политика и е изправен пред безпрецедентен микс от геополитически рискове. Това пише в годишната прогноза за световните пазари на Saxo Bank. Валутните пазари ще срещнат значителна волатилност през 2015 г. Най-вероятната тенденция е не толкова силен щатски долар, а слаб, въпреки че Saxo Bank очаква зелената банкнота да продължи да се засилва през първото тримесечие, пише в анализа. Основните препоръки за валутната търговия на Saxo Bank за първото тримесечие на 2015 г. са да държите дълга позиция при щатския долар/швейцарския франк, заради възможни отрицателни (наказателни) лихви на Швейцарската национална банка през март 2015 г., както и да продадете китайските юани за долари и в последствие за японски йени, за да се подготвите за възможна девалвация на китайската валута.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.