iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Очаква се понижение на лихвите по заемите

Очаква се понижение на лихвите по заемите 06_1434353142

От Уникредит Булбанк прогнозират намаление на лихвите по заемите до края на 2017 г. Според анализ на Кристофор Павлов за развитието на банковия сектор и на икономиката средните лихви на кредитите за домакинствата ще паднат до 7,75% от сегашните 9,3% в края на първото тримесечие на 2015 г.

За същия период средните лихви по корпоративните заеми ще намалеят от 5,87 на 4,5%.

Прогнозата се основава на допускането, че БНБ ще съумее да тласне банковия сектор към по-бързо намаляване на оставащите загуби в портфейлите, както и че ще бъде по-настоятелен за изкореняване на сегашни лоши практики на кредитиране и нарушения на изискванията за отчетност и разкриване на информация. Като цяло според анализа това ще доведе до ускоряване на процесите на консолидация и ще подобри ефективността и рентабилността на банковата система.

Според Павлов до средата на 2016 г. лихвите и по кредитите, и по депозитите слабо ще намаляват с не повече от половин процентен пункт годишно, като сегашната разлика между тях ще се запази. Лихвите по кредитите ще започнат да намаляват с по-бързи темпове след средата на следващата година, за да достигнат посочените по-горе нива в края на 2017 г.

Възстановяването на българската икономика ще става все по-видимо през тази и през следващата година, се казва още в анализа. На банковия сектор предстои преглед на качеството на активите. По тази причина част от кредитните институции ще предприемат действия по подсилване на капиталовите си позиции, прогнозира главният икономист на Уникредит Булбанк.

По-бързото от очакваното възстановяване на износа, на което сме свидетели в началото на тази година, най-вероятно ще даде допълнителни аргументи на Уникредит Булбанк да ревизира нагоре мартенската прогноза за ръст от 1,9% на БВП през 2015 г., се казва още в анализа. Преди няколко дни националната статистика съобщи, че за първите четири месеца на годината износът е отбелязал 12,8 на сто ръст спрямо същия период на м.г.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.