iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Очаква се бум в разплащанията през телефони

Очаква се бум в разплащанията през телефони 01_1421849063

През тази година се очаква бум в разплащанията през смартфони, сериозно увеличение в използването на дронове и в употребата на 3D принтерите.

Това са част от основните тенденции за 2015 г. според доклада "Прогнози за технологиите, медиите и телекомуникациите" на "Делойт Глобал".

"Смартфоните вече се използват за проверяване на баланси по сметки, прехвърляне на средства, сключване на онлайн сделки, но още не са достигнали статус на "мобилен портфейл" на глобално ниво", посочва Джулиан Баркър от компанията. Безконтактните мобилни плащания обаче ще се увеличат - краят на 2015 г. ще отбележи повратна точка при използване на мобилни телефони за разплащане в магазини по целия свят. През 2015 г. около 10% от смартфоните в световен мащаб ще се използват за извършване на плащане в магазин най-малко един път в месеца, в сравнение с по-малко от половин процент към средата на 2014 г.

За първи път тази година пазарът на втори смартфон ще надвиши 1 млрд. бройки. 1,35 милиарда смартфони ще се продадат в целия свят през 2015 г., но над 1 млрд. от тях ще бъдат нови телефони за тези, които вече имат един.

По-дългият живот на батерията е вероятно да остане ключов фактор при избора на следващ смартфон от потребителите. Литиево-йонната технология на батерията, използвана във всички смартфони ще се подобри през 2015 г. с малко - не повече от 5% в сравнение с моделите смартфони от 2014 г. със същите размери и напрежение.

Тази година навлизането на нови технологии ще промени своята посока от потребителите към корпоративния пазар, за разлика от последното десетилетие, при което се наблюдаваше точно обратният процес - масовото разпространение на смартфони и таблети започна първо сред частните потребители. Над 60% от 1 млрд. безжични устройства ще бъдат купени, платени и използвани от компаниите, въпреки че медиите все още поставят в центъра потребителя, който самостоятелно контролира термостати, осветление, уреди (вариращи от перални машини до електрически кани за чай). Интернет на нещата - специфичен хардуер на свързани устройства, прогнозно се оценява на 10 млрд. долара. Голямата новина обаче е, че услугите, които се предоставят чрез тези устройства ще генерират около 70 млрд. долара, пише в доклада.

"Делойт Глобал" прогнозира бум на услугите "Кликни и събери", защото е предимство за потребителя и предизвикателство за търговеца. Броят на локациите в Европа за този вид услуга ще достигне половин милион през 2015 г., което е увеличаване с 20% на годишна база. "Кликни и събери" предоставя на купувачите опцията да получат продукти закупени онлайн от локации като специална зона в магазин, мол, или индивидуален защитен сейф.

През 2015 г. все повече ще се използват безпилотни летателни апарати, т.нар. дронове. "Делойт Глобал" прогнозира, че продажбите на невоенни дронове ще достигнат 300 000.

Тази година в света ще бъдат продадени близо 220 000 3D принтера на обща стойност стойност около 1,6 млрд. долара, прогнозира компанията.

В световен мащаб броят на домовете с широколентов интернет ще нарасне с около два процента до 725 млн., а средната широколентова скорост в повечето страни ще се увеличи с 20%.

От края на 2015 г. над 500 наносателити (с маса под 10 кг) ще бъдат в орбита. Те са по-евтини от конвенционалните сателити, по-лесни за изработка и за пускане в употреба. Въпреки че са способни да изпълняват все по-сложни задачи, по-вероятно е да се превърнат в допълнителни сателити към вече съществуващия сателитен пазар, отколкото да го заменят, коментират експертите.

Печатът не е мъртъв, поне що се отнася до книгите. Продажбите от печатните книги ще бъдат пет пъти повече от продажбите на електронни книги през 2015 г. Електронните книги не заместиха печатните по същия начин, по който онлайн алтернативите изместиха CD-та, печатните вестници и списания. Младите хора (на възраст 18-34 г.) обаче са привързани към печатните книги като родителите си и четат горе-долу толкова, колкото и по-старите поколения, и са готови да си плащат за тях.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.