iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Няма яснота за данъчните облекчения за бедни

Няма яснота за данъчните облекчения за бедни 02_1423574523

Около 900 000 души чакат яснота за данъчното облекчение за бедни, като БСП призовава хората да си търсят парите въпреки липсата на движение по тълкувателния закон за ползване на отстъпката.

Въпреки наближаването на срока за подаване на данъчните декларации за 2014 г. неяснотата около ползване на данъчното облекчение за бедни остава на дневен ред. По внесения от БСП тълкувателен закон за това кой има право на тази отстъпка няма никакво движение, дори и в посока за заемане на ясна позиция за отхвърлянето му. В същото време разчетите на финансовото министерство показаха, че проблемът касае огромен брой българи.

Според данните на МФ броят на хората, които отговарят на условието за максимален годишен доход от 4080 лв. за 2014 година, възлиза на 890 000. Всичките тези хора покриват подоходния критерий. Не е ясно обаче кои от тях отговарят на останалите условия - за вида на придобитите доходи. Съгласно настоящата редакция на законовите текстове право да ползват отстъпката имат само данъкоплатците, които са получавали единствено трудови доходи. Те не следва да имат никакъв друг доход, включително и необлагаем като детски добавки, обезщетения за безработица и др. По прогнозни изчисления на НАП едва 10% от хората с доходи до 4080 лв. покриват това изискване, тоест право на данъчно облекчение биха ползвали само 89 000 души. БСП настоява този ограничителен режим за ползване на облекчението да бъде отменен и отстъпката да може да се ползва и при получавани необлагаеми доходи.

"Няма движение по законопроекта, комисията по бюджет и финанси настоява да го гледа, но не знаем за кога ще бъде насрочен", коментира председателят на групата на БСП Михаил Миков. На фона на липсата на яснота депутати от БСП призовават хората да не се плашат от тълкуванията на закона и да си поискат отстъпката с подаване на данъчни декларации.

В партиите от мнозинството няма сигнали, че тълкувателният закон на БСП ще бъде придвижен. До редакционното приключване на броя "Сега" не получи коментар от председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ каква е позицията на партията по тълкувателния закон. ГЕРБ обаче е принципно против през приходната част на бюджета да се прави социална политика и това бе един от аргументите облекчението да бъде отменено за доходи, получени през 2015 г. От Реформаторския блок също не считат за редно настоящият парламент да приема тълкувателен закон. "Логично бе това облекчение да се ползва месец за месец, а не през следващата година, като с това се товари следващият бюджет. Законът в сегашния си вид е пределно ясен кой може да ползва облекчението. Редно е БСП да си понесе отговорността, че заблуди хората", коментира Петър Славов от Реформаторския блок. Зад предложението на БСП застават отделни депутати от Патриотичния фронт и АБВ.

ЕФЕКТ

От финансовото министерство твърдят, че очакваният ефект от прилагане на облекчението е калкулиран в бюджет 2015. Той се оценява на 150 млн. лв.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.