iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Няма кой да поеме Междуведомствена комисия за възстановяване при бедствия и аварии

Няма кой да поеме Междуведомствена комисия за възстановяване при бедствия и аварии  01_1452930509

Никой министър не иска да ръководи ключовата Междуведомствена комисия за възстановяване при бедствия и аварии към Министерския съвет, като това става ясно от стенограмата на последното правителствено заседание, на което възниква спор между вътрешния министър Румяна Бъчварова и регионалния Лиляна Павлова. Комисията е ключова при възстановяване, тъй като на нея се очаква да прецени щетите и да отпусне спешно средства.

Повод за спора стават промени в Закона за защита при бедствия, представени от министър Бъчварова. Те предвиждат създаване на съвети за превенция, задължителни доброволни формирования в общини с население до 20 хил. души, както и възможност за временно настаняване на лица, пострадали и засегнати при бедствия в сгради с друго предназначение.

С уточнението, че подкрепя голяма част от новите текстове, регионалният министър Лиляна Павлова обръща внимание, че законопроектът създава правен вакуум в ръководството на междуведомствената комисия към МС. "Отпада ангажиментът на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението при бедствия" да бъде Секретариат на комисията и отпада функцията на министъра на вътрешните работи да председателства тази междуведомствена комисия", посочва Павлова.

"Не е работа на МВР да се занимава с оценка на щетите на сгради и други съоръжения. Най-логично е това да бъде в МРРБ. Ами МВР какъв капацитет има, какъвто и секретариат да има, за да може да оцени смисъла на един или друг проект? Проектите са страшно много - на стойност 700 милиона", контрира обаче Бъчварова. По думите й МВР няма капацитет да определи дали правилно е определена сумата на някой проект за възстановяване и затова е оставено да бъде определен председателят на комисията и секретариата в подзаконов нормативен акт. Тя допълва, че министерствата имат други ангажименти. Според Павлова обаче става дума за междуведомствена комисия и затова всички министерства са представени при вземане на решения. Тя е била подкрепена и от министъра на околната среда Ивелина Василева.

НАМЕСА

"Каква е компетенцията на МВР в превенцията? Превенцията за реките - при вас. Превенцията по свлачища, тресавища, падащи камъни е в МРРБ. В МВР по темата е пожарната, която отива, отводнява или спасява хора. Никаква логика не е да е в МВР. МВР има да се справят с битова престъпност и организирана престъпност", включва се премиерът Бойко Борисов. И като не вижда консенсус, слага край на спора с думите: "Преценете къде да бъде, но МВР не е мястото. МВР е да защитава правата на хората, да им брани имуществото. А язовирът дали ще прелее, или не - има друго министерство. Така че, ако не се разберете, да отива при финансите да го ръководи. Без това парите там отиват от финансите.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.