iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Няма да вдигат възрастта за пенсиониране на миньорите

Няма да вдигат възрастта за пенсиониране на миньорите 05_1432140250

Mиньорите и останалите около 200 хиляди категорийни работници са единствените, чиято възраст за пенсия ще се вдигне с по-малко от предвиденото, стана ясно след последната среща на вицепремиера Ивайло Калфин със синдикатите и работодателите.

Работещите в първа категория ще се пенсионират на 55 години, а не на 57, a тези от втора - на 60, вместо на 62 години, обясни Калфин след срещата. Допълнително се запазва правото на ранна пенсия на 45-годишна възраст за работещи под земята миньори, които стават жертви на съкращения. За тях обаче има ограничения, че не могат да получават пенсия и да се върнат на работа като миньори, докато не станат на 55 години. Възрастта за пенсия на работещите в масова трета категория труд ще се вдига плавно, докато от сегашните 63 години и 8 месеца за мъжете и 60 години и 8 месеца за жените, стигне 65 години и за двата пола. Това бе предвидено и в първоначалното предложение на Ивайло Калфин.

Нарастване на възрастта за пенсия от 52 години и 10 месеца от 2016 г. до достигане на 55 години, е предвидено за военните и полицаите. Техните искания за по-ниска възраст не бяха приети от правителството. Синдикатите не съобщиха дали въобще са поставили това искане в последния разговор.

Правителството направи отстъпка и на работодателите и вместо с 4,5%, ще увеличи осигурителните вноски само с 2%. Вдигането ще е с по 1% през 2017 г. и 2018 г.

"Нямаме претенции, че пенсионната реформа е нещо, което започва и завършва с нас. Надяваме се останалите партии да ни подкрепят", каза след срещата министър-председателят Бойко Борисов. Той окачестви постигнатото като максимално възможния компромис, който да не тежи финансово на държавата.

Източник: 24chasa.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.