iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Няма да проверяват банките у нас

Няма да проверяват банките у нас 02_1425126640

Няма да проверяват масово банки заради процедурата на Европейската комисия (ЕК) в България за прекомерни дисбаланси. Това съобщиха финансисти.

В сряда стана ясно, че Брюксел започва такава процедура в 16 страни от ЕС, сред които е и България. За страната ни е изтъкнато наличието на “недобри практики” в банките с български собственици.

Става въпрос за процедура, при която ЕК събира данни, а в случая вече ги е събрала, за макроикономическите показатели на страните. От Брюксел разглеждат влошаването на макроикономическите показатели у нас заради кризата с КТБ и установените лоши практики при управлението на банката.

Според ЕК банковата криза и разкритите при одита в КТБ нередности показват сериозни макроикономически рискове за България. На база на вече събраните данни ще бъде изготвен анализ, в който ЕК ще отправи препоръки към Съвета на Европа.

До средата на април всички държави членки трябва да представят програмите си за реформи, а през май комисията - да им отправи своите препоръки. Това означава, че до май Министерството на финансите трябва да изготви предложения за промени, с които да се предотвратяват установените лоши практики в КТБ и влиянието им върху макроикономическите показатели на страната.

Засега в България само Първа инвестиционна банка (ПИБ) е преминала през щателна проверка от ЕК, включително и на кредитния си портфейл, още миналата година. До нея се стигна, след като банката стана жертва на криминална атака през лятото. Така се стигна до предоставяне на държавна подкрепа, която трябваше да бъде одобрена от ЕК.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.