iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Няма да има изпълнителен лист срещу длъжниците

Няма да има изпълнителен лист срещу длъжниците 03_1427360027

Банките, общините и държавните учреждения няма да могат да се снабдяват с изпълнителен лист срещу длъжниците си само по извлечение на сметките им. Споровете им ще трябва да минат задължително пред съд, сочат приетите на първо четене вчера промени в Гражданския процесуален кодекс (ГПК).

Близо половината основания за т. нар. заповедно производство, с което се отива директно на съдебен изпълнител, отпаднаха по предложение на Патриотичния фронт. От дебата в залата обаче стана ясно, че ГЕРБ смятат поправките за популистки и са изтъргували подкрепата си в замяна на гласове за собствените им промени в същия закон, които също бяха приети вчера.

Според предложението на патриотите отпадат 4 основания за вадене на изпълнителен лист без минаване през съд. В мотивите към законопроекта си от ПФ се хвалят, че така ще спасят клиентите на "Топлофикация", тъй като тя тормозела десетки хиляди свои клиенти, въпреки че "нито една нейна фактура не може да бъде доказана в съда нито по размер, нито по основание". Отменените текстове обаче не засягат монополиста, той минава по бързата процедура по друга разпоредба. "Сега" се опита да се свърже с вносителите, за да изясни откъде се получава разминаването, но не успя.

Поправката на ПФ впрочем за малко да не мине, след като Славчо Бинев (ПФ) на своя глава се изказа критично за паралелно разглеждания общ проект на ГЕРБ, Реформаторския блок и ПФ за изменения в кодекса. Промените предвиждат поредно ограничение на делата, които да стигат до Върховния касационен съд. Ограничават се жалбите по търговски спорове до 20 хил. лв. Също и граждански дела с "по-малка правна сложност" като искове за издръжка, брачни искове и др., както и исковете за установяване на незаконността на стачка.

Шефът на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) прие речта на Бинев като знак за оттегляне на подкрепата към проекта и предприе атака срещу поправките на ПФ. "Предложеното изменение е изключително популистко, изключително невярно, ощетява държавата и общините", жестоко ги разкритикува той и заплаши да не гласува за тях, както предварително е било уговорено. Стреснатите националисти веднага поднесоха извиненията си. Накрая и двата проекта бяха приети. С единодушие бяха одобрени и промени в ГПК на правителството, свързани с еврорегламент за компетентността, признаването и изпълнението на съдебни решения по граждански и търговски дела.

КОМПЕНСАЦИЯ

Сблъсък имаше и между ГЕРБ и БСП, след като повечето депутати от управляващата партия се въздържаха при гласуването на четвъртия проект за промени в ГПК, предложен от социалистите. Червените настояваха призовкарите да търсят по-усилено длъжниците на адреса им, както и да се уеднаквят държавните такси по различните видове искове. Герберите компенсираха, като подкрепиха на първо гласуване промените на БСП в Закона за частните съдебни изпълнители. Според тях сборът от всички такси по изпълнението не може да надвишава размера на задължението. А в случаите, когато длъжникът плати задължението си изцяло или частично в срока на поканата за доброволно изпълнение, пропорционалната такса върху платената сума ще се събира в половин размер.

източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.