iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Няма да дават средства от ЕС и за виното

Няма да дават средства от ЕС и за виното 10_1445334448

Винопроизводители скочиха срещу предложения механизъм за класиране на проекти по подмярка 4.2 "Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти" на ПРСР, като казват: "Ако не бъде променен механизмът за класиране на проектите, няма да има финансиране за нито един проект в сектор вино за този програмен период". Това заяви Радослав Радев, председател на Националната лозаро-винарска камара (НЛВК). Предвижда се приоритет да имат проектите, насочени към т.нар. "чувствителни сектори" на земеделието.

От МЗХ са определили за такива секторите плодове и зеленчуци, месо, мляко, етерично-маслени култури. Сектор вино е оставен извън този списък. "Формално имаме право да участваме по тази подмярка, но реално точките, които се дават за проект в чувствителните сектори ще предопределят крайния резултат и няма да има финансиране за нито един наш проект за този програмен период", заяви Радев. Винопроизводителите са решили да дадат публичност на проблема, тъй като диалогът им с МЗХ е нарушен и досега не са получили никакъв отговор на поставените въпроси.

"Искаме земеделските сектори да бъдат третирани равноправно и проектите да бъдат класирани при конкурентна процедура", заяви Радев. Той посочи, че винопроизводителите очакват да бъде променен механизмът за класиране на проекти и правителството да преосмисли това свое действие, с което е зачеркнат сектор вино. "Ако това не се случи, ще мислим за други действия. Подготвяме писмо до ЕК, в което ще оспорим начина, по който България е формулирала приоритетите за ПРСР", заяви Радев.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.