iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ново шламохранилище в Перник - ще замърсяват село Люлин и Тева

Ново шламохранилище в Перник - ще замърсяват село Люлин и Тева 08_1407508561

Били ли сте в Калкас и виждали ли сте шламохранилището? Същатата гледка и ситуация ще се повтори между село Люлин и квартал Тева, ако се изплни желанието на ТЕЦ-Перник да прави ново шламохранилище. На 25 май 2013 г. комплексното разрешително на ТЕЦ-а за ползването на старото шламохранилище в квартал Калкас е удължено до 31 декември 2015 г. От 1 януари 2016 г. ползването му е забранено. Заради това е внесено инвестиционно намерение в Община Перник и е депозирано искане за становище, съобщи кметът Росица Янакиева. То вече е готово и е изпратено до ръководството но “Топлофикация” и РИОСВ. Категоричното мнение на общинската управа е, че на всяка цена трябва да има доклад по оценка за въздействие върху околната среда /ОВОС/ от страна на РИОСВ, както и задължителни публични обсъждания.

Теренът, където се възнамерява да се гради новото шламохранилище е собственост на фирма „Елит Груп”, която притежава ТЕЦ-а и Мини Перник открит въгледобив. Намира се близо до новостроящото се регионално депо за битови отпадъци. В инвестиционното предложение обаче липсват данни за хидрогеоложкия статут на терена, няма информация за розата на ветровете – все важни неща, които могат да бъдат предпоставка за одобрение или за за отхвърляне на инвестиционното предложение от РИОСВ, заяви Янакиева и допълни, че не се отчитат всички негативни фактори. Има сериозни опасения, че бъдещият обект може да попречи на хората от Люлин, Тева, Мошино и Г.Бучино няма да живеят нормално, каза тя.

Източник: perniktoday.net

Всяка пролет над кв. Калкас от шламохранилището, в което са струпани стотици хиляди тонове фина черна прах, се понася тъмна пелена от прахоляк, а местните жители твърдят, че са подложени на нечуван геноцид. Негативът става винаги, когато водното огледало над шламохранилището пресъхне и вятърът засипва къщите и хората с отровата.

Двете действащи шламохранилища „7-ми септември” и „Кудин дол” в Калкас са с изчерпан капацитет. Досега първото от тях е надграждано поне 10 пъти.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.