iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Новият срок за схемата "Младежка заетост" е 30 юни

Новият срок за схемата "Младежка заетост" е 30 юни 04_1459663226

Удължиха срокът, в който работодателите от област Перник могат да се включат в схема „Младежка заетост“, който е по проект „Нова възможност за младежка заетост“. Това съобщиха от Дирекция „Бюро по труда”. Срокът е до 30 Юни 2016г. или до изчерпване на финансовия ресурс по схемата. Бюджетът по схемата ще бъде увеличен с 5 млн. лева заради големия интерес.

От стартиране на на схемата до момента за област Перник са подадени 153 заявки от работодатели за 722 работни места. Документите ще се обработват по реда на тяхното постъпване.

Схемата „Младежка заетост“ дава възможност на работодателите да наемат младежи в две основни направления – стажуване и обучение по време на работа. И в двата случая, ако настоящият адрес на младежите е различен от населеното място на работа, се осигуряват средства за транспорт от и до работното място за първия месец от стажа или обучението.

На работодателите, които осигурят стажуване по схемата, ще бъдат покрити разходите за възнаграждения в размер на минималния осигурителен доход за съответната основна икономическа дейност и квалификационна група професии за съответната година, към която се отнася разкритото стажантско място. Изплащат се и здравните и социалните осигуровки на младежите за срок от 6 месеца.

Ако след изтичането на стажа младежът остане на работа и сключи безсрочен трудов договор, на работодателя ще бъдат допълнително покрити разходите за социално и здравно осигуряване за срок от още 6 месеца. Разходите за възнаграждението на наставника по време на стажуване няма да бъдат покрити от схемата и остават за сметка на работодателя.

На работодателите, които осигурят обучение по схемата, ще бъдат покрити разходите за възнаграждения на наетото лице в размер на 90% от минималната работна заплата за страната и здравните и социалните осигуровки за срок от 6 месеца. Разходите за възнаграждение на наставника ще бъдат поети от програмата (1/2 от минималната работна заплата за страната).

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.