iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Нов съвет на директорите ще продава Банка "Виктория"

Вече има нов съвет на директорита на поставената под специален надзор банка "Виктория", която е дъщерна на КТБ. Той е натоварен със задачата да я подготви за продажба.

В съвета на директорите влизат Красимир Георгиев Жилов, Божидар Иванов Аршинков, Стефка Тинкова Загорова, Бойка Маркова Василева и Евгения Димитрова Стоянова. Техният мандат ще бъде тригодишен. Мандатът на следващия съвет на директорите вече ще е за 5 г. Решението е било взето на проведено общо събрание на акционерите на 16 декември. Жилов е бивш член на Управителния съвет и изпълнителен директор на Тексим банк. Аршинков беше назначен за квестор на "Виктория" от БНБ. Стефка Загорова е била ръководител управление "Малък бизнес" в "Креди Агрикол България", преди тя да бъде купена от КТБ и преименувана на "Виктория". Бойка Василева пък е била директор "Корпоративно и инвестиционно банкиране" и член на УС на Емпорики банк. От новия екип на банката БНБ очаква да бъде възстановено доверието на клиентите, както и да привлече подходящ инвеститор.

Преди седмица "Виктория" отвори врати след 6-месечно прекъсване на работа и всичките й вложители получиха достъп до блокираните си средства, независимо дали са гарантирани или не. Очаква се, че след анализ на състоянието на трезора, на 22 декември БНБ ще се произнесе дали надзорът ще бъде свален.

Междувременно стана ясно, че при заверяването от "КПМГ България" на годишните финансови отчети на КТБ са допуснати слабости и съществени пропуски и неточности. Това е установено в доклада от разследването на дейността на одиторската компания, който Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори (КПНРО) е приела. Документът беше представен на парламентарната комисия по бюджет и финанси на закрито заседание късно вчера.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.