iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


НОИ ще започне да изплаща болничните по-рано след година

НОИ ще започне да изплаща болничните по-рано след година 07_1435738644

НОИ ще започне да изплаща болничните по-рано, но това ще стане от 30 юни догодина, като тогава се очаква максималният срок за превеждане на парите да е 10 дни при 15 дни в момента.

По-краткият период ще се въведе с шест месеца гратисен период заради очакваното "извънредно натоварване на информационната система и служителите на НОИ".

От днес лекарите трябва да подават данните в НОИ само по интернет, след като техният преходен шестмесечен период за хартиените листове изтече. Към средата на месеца по данни на НОИ имаше все още джипита и лечебни заведения, които не бяха поискали уникален номер, за да подават листовете чрез електронния регистър. В началото на годината заради технически проблеми в софтуера на НОИ много лекари не успяваха да си подадат данните в НОИ.

От 1 януари и работодателите ще са длъжни да подават болничните листове по интернет, става ясно от проекта на новата наредба, която днес социалните партньори ще обсъждат в комисия към тристранката. Ако болничните листове са само два, работодателят ще може да ги занесе и на хартия в НОИ. Ако подава обаче повече от две удостоверения, трябва да ги занесе на електронен носител или да ги пусне по интернет. При над десет болнични листа единствената възможност ще е да се подадат през софтуера на НОИ. Той е безплатен за инсталиране, но фирмите трябва да имат електронен подпис. Работодателите могат да си инсталират и друг софтуер, който да е съвместим с този на осигурителния институт.

СРОКОВЕ

До 1 декември всички работодатели, здравни каси или лицата, които са упълномощени от тях, трябва да се регистрират като потребители на уеб услугите на НОИ. Регистрацията се извършва онлайн, чрез уеб приложение на сайта на НОИ с електронен подпис. Ако болничните ще се подават от упълномощено лице, работодателят трябва да занесе заявление №13 на хартия до три работни дни в териториалното поделение на НОИ.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.