iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Не се знае кой ще е управител на БНБ

Не се знае кой ще е управител на БНБ 06_1434625864

Състезанието за управител на БНБ не е с предизвестен край, като във всяка страна като България има около 5-6 човека, които са подходящи кандидати за подобна длъжност.

Те обикновено са известни лица и е добре изборът да се направи между тях. Това каза за "Хоризонт“ в предаването "12+3“ Красен Станчев от Института за пазарна икономика и преподавател в СУ "Св. Климент Охридски“.

Според него важното е, че има хора, които могат да заемат длъжността на управител на Централната банка: В България има достатъчно разумни хора, които могат да заемат тази важна длъжност. Важно е да има консенсус при избора, защото просто мнозинство за избор на човек на такава длъжност не е добър сигнал за системата. Не трябва да има резки реформи. Трябва да се запази сегашната структура и функции на Управителния съвет на БНБ и ясна перспектива за Банковия надзор, Европейския банков съюз и за еврозоната. Останалото е относително лесна работа.

Станчев заяви, че нивото на депозитите в банките са добър знак за доверието на хората в банковата система: Това че е имало грешки и казус като КТБ, който е политически, показва, че е имало политическа система за вземане на решение за назначаване на управител на БНБ.

Източник: bnr.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.