iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Най-голямата газова сделка в историята на Русия

Най-голямата газова сделка в историята на Русия 05_1400742404

Владимир Путин в началото на октомври присъства на срещата на страните от Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество през октомври на остров Бали. Председателят на Китайската комунистическа партия Си Дзинпин го посети лично в хотела му, за да отбележат пождения ден на Путин. Двете държави отдавна искат да затвърдят сътрудничеството помежду си. Дзинпин направи първото си държавно пътуване, откакто е поел властта на 14 март 2013 година, в Москва, а Путин върна жеста при сегашното му посещение в Шанхай с думите, че „развитието на отношенията с Китай е дипломатически приоритет за Русия".

Така се стигна до най-голямата газова сделка в историята на съветската и руската история! С тези думи президентът на Русия Владимир Путин описа окончателното подписване на договора за доставка на газ с Китай.

След тежки преговори до последната възможна минута, двете държавни енергийни компании „Газпром" и китайският CNPC подписаха в сряда споразумението, според което от 2018 година Русия ще достави 1,14 билиона кубични метра газ на Китай в срок от 30 години! От руския концерн побързаха да обяснят, че тази сделка няма да наруши доставките за Европа.

Алексей Милер, шефът на „Газпром", отказа да назове цената, на която е сключен договора, но разясни неговата стойност - 400 млрд. долара. По информация на германския Die Welt Китай би трябвало да е предложил цена от около 350 до 360 долара на кубичен метър.

С тази сделка руснаците успяха да стабилизират за дълго продажбите си на газ. Особено в контекста на кризата в Украйна. На практика Китай засилва мощта на Русия в областта на енергетиката. Но самата азиатска страна няма и друг избор - потреблението й на енергия расте и само през 2013 е използвала 167 млрд. кубични метра газ, което е с 25 процента повече в сравнение с предходната година.

Споразумението за газовия договор се състои от две части. По информация на местната китайска информационна агенция „China News" първата засяга меморандум за строежа на „Източния газопровод" (Eaststream), който трябва да бъде 1000 километра дълъг и чийто строеж да започне в края на тази година. Втората част от споразумението засяга двата енергийни концерна - „Газпром" и CNPC. По инфорция на „Риа новости" представителите на двете компании са преговаряли до 4 часа сутринта в сряда, за да стигнат до крайно споразумение.

Китай да замени ЕС и САЩ в търговските отношения

Щом Китай подписва толкова мащабен договор и с оглед на взаимоотношенията между двете страни може да се очакват още интересни сделки. Владимир Путин търси търговски съюзници, след като САЩ и ЕС оказа натиск върху него заради кризата в Украйна.
А Китай изглежда перфектен за тази цел. По информация на китайски медии предстоят и още икономически договори между двете страни. Сред тях вероятно са такъв за размяна на валута между двете страни, което ще позволи облекчаване на инвестициите и търговията между тях. Освен това Китай предлага и своята компанията оператор на кредитни карти Union Pay, която би следвало да замести Visa и MasterCard, които бяха изгонени от Русия.

Видимо отношенията между двете страни вървят към най-доброто си състояние от години. А с това можем да станем свидетели и на нов „Източен блок" в Азия.

Източник: money.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.