iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Най-добре са заплатени компютърните специалисти, финансистите и енергетиците у нас

Най-добре са заплатени компютърните специалисти, финансистите и енергетиците у нас 08_1439196577

Компютърните специалисти, финансистите и енергетиците вземат най-високи заплати у нас, показват данните на Националния статистически институт (НСИ).

От април до юни средното възнаграждение в сектора “Създаване и разпространение на информация; далекосъобщения” е стигнало 1974 лв. на месец, което е с почти 12% повече спрямо същия период на 2014 г. В сравнение с първото тримесечие на тази година обаче средната заплата в сектора е намаляла с 10 лв.

Освен ИТ фирми в отрасъла влизат още телекомите, медиите, кино- и звукозаписната индустрия. Основната причина за високото за българските стандарти заплащане в сектора обаче е голямата конкуренция между ИТ фирмите за подготвени специалисти, които са дефицитни у нас. Преди дни зам.-министърът на труда Гълъб Донев каза, че заради липсата на кадри софтуерните компании се принуждават да внасят работници от страни извън Европейския съюз. Представител на софтуерна компания коментира пред “Труд”, че към момента средната заплата за добър програмист е над 4000 лв. и постоянно се увеличава.

Според данните на НСИ във финансовите и застрахователните компании възнагражденията са около 1650 лв. Енергетиците обикновено получават по 1604 лв. Най-нископлатени са служителите в хотелите и ресторантите. Според националната статистика те получават средно по 568 лв. Строителите вземат по 728 лв., а чиновниците в държавните институции - по 985 лв.

Според данните на НСИ през второто тримесечие средната заплата в България е 879 лв. и се е увеличила с 62 лв. (7,6%) в сравнение със същия период на миналата година. Работещите в обществения сектор обикновено получават по 917 лв., а в частните фирми - по 867 лв. В сравнение с второто тримесечие на 2014 г. възнагражденията в двата сектора са се увеличили съответно с 9,2 и 3,5%.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.