iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Нарастват обявите за работа в чужбина

Нарастват обявите за работа в чужбина 03_1426069556

Има бум на обявите за работа в чужбина за строители. Това отчитат от родните посреднически фирми.

„Досега се търсеха основно кадри в сферата на хотелиерството, но забелязваме сериозно търсене на строители”, заяви управителят на посредническа фирма за работа в чужбина Марин Караиванов.

В момента в портала за търсене на работа в Европа Eures са заявени над 100 свободни места за строители. В Литва се търсят предимно общи работници и хора, които поставят изолация. Изискването е да имат поне 2-годишен опит и да са с основни познания по английски или руски език. „Тези оферти дават шанс на хората над 40 г. заради изискването да владеят руски език”, обясниха от Агенцията по заетостта.

В Германия обаче заплащането на строителите е почти двойно. Немски фирми търсят работници с умения от изграждане на основи до електротехници. Възнагражденията варират от 1900 лв. до 2500 лв., като част от работодателите поемат не само настаняването, но и храната на служителите.

В Малта се търсят предимно заварчици

които получават малко над средната заплата за страната – 1500 лв. „Много малко заварчици заминават на гурбет, защото в България също има голямо търсене на тези кадри и заплатите не са никак лоши”, твърди Караиванов.

Безспорно най-търсени в Европа са нискоквалифицираните кадри. Няколко фирми в Словакия търсят шивачки за постоянна заетост. Минималната заплата, която ще получават шивачките, при условие че не са изпълнили зададената им норма, е 740 лв. В случай че работничките имат опит и шият по-бързо, могат да си докарват до 1500 лв. Работодателите осигуряват квартира и обяд за служителите.

Миналата година

словашки фирми отново търсеха български кадри

но предложението им не се радваше на особен интерес. „Основната заплата, която предлагат, е ниска. Това не мотивира хората да оставят семействата си, за да заминат на гурбет”, обясни собственикът на фирма - посредник за работа в чужбина, Димитрина Арнаудова.

От Агенцията по заетостта отчитат, че най-сериозно търсене от страна на родните гастарбайтери има в сферата на земеделието. Тази пролет испанска ферма търси 150 жени за ягодоберачки.

Предлага им заплащане между 1700 лв. и 1900 лв.

Двете изисквания към кандидат-гурбетчийките е да са между 25 и 45 години и да имат опит със селскостопанска работа. Заминаването за Испания е за сметка на работниците, а ако жените решат да останат до края на сезона, връщането в България ще е за сметка на работодателя. Испанската фирма осигурява квартира и храна за служителите си, така че единствените разходи на ягодоберачките ще са за джобни. Според данни на Агенцията по заетостта годишно около 700 нашенци избират да се трудят по испанските ниви.

В Португалия набират берачки на малини и къпини, но за по-ниско възнаграждение – 1020 лв. Допълнително гурбетчиите ще получават по 4 евро за храна на ден, а за най-трудолюбивите се обещават и бонуси между 70 и 200 евро. „Има голям интерес към тези оферти, защото почти няма изисквания към кандидатите”, обясняват от агенцията.
Една пета от работодателите ще наемат кадри

МОНИТОР
В транспорта ще се правят най-много назначения през второто тримесечие на годината
През второто тримесечие у нас

Най-високо ще е търсенето в транспорта, застраховането и недвижимите имоти

18% от българските работодатели планират да увеличат своя персонал през второто тримесечие на 2015 г., а само 4 на сто от шефовете планират съкращения. Това показва проучване на „Менпауър”, проведено сред 752-ма работодатели в България. Мениджъри в 8 от 10 сектора са оптимисти по отношение наемането на служители.

Работодателите в транспорта, складовете и комуникациите, финансите, застраховането, недвижимите имоти и бизнес услугите са най-положително настроени - 15 на сто от тях смятат да увеличават персонала си. Подобни благоприятни прогнози са отчетени от работодателите в сектора на производството и строителство. В промишлеността 13 на сто смятат да наемат още служители, а в строителството – 12% от фирмите.

„Подобряването в сектора на строителството може отчасти да бъде обяснено с данните на НСИ, че жилищното строителство бавно се повишава”, обясни Надя Василева, управляващ директор на „Менпауър” за България, Сърбия и Хърватия.

Съкращения ще има в мините

и в сектора енергетика, вода и газ. Две на сто от мениджърите на мини са заявили, че ще режат от броя на служителите си, а 4 на сто са песимистите в ютилити сектора.

Проучването показва още, че работодатели от всички региони – София, Пловдив, Бургас, Варна и Русе, планират да наемат нов персонал. Най-оптимистични са работодателите от региона на Пловдив. 12% от тях ще правят назначения, на второ място е Варна с 11 на сто, а в Русе и София са по 10%. Най-незначителен брой мениджъри ще увеличават персонала в Бургаско. Там само 1% от работодателите планират ръст на щатните бройки.

Логично най-много от големите компании ще наемат персонал – 16%. Една десета от средните и 12 на сто от малките ще увеличават служителите си, показва още проучването.

„Очаква се българският пазар на труда да остане един от най-силните в Европа през второто тримесечие. Това са добри новини за търсещите работа. Но работодателите продължават да се борят в търсенето на подходящите квалифицирани кандидати”, коментира Надя Василева. Тя допълни, че работодателите търсят „меки” умения - етика, готовност за промяна, дисциплина, отговорност, инициативност поемането на различни отговорности и други.

„Нивото на чуждестранни инвестиции се запазва както през миналото тримесечие. Американската компания Sensata планира да инвестира 40 милиона евро и да отвори 1500 работни места. Съществена инвестиция също така се очаква от компаниите, инвестирали в индустриалния и логистичния парк в Бургас”, допълни Василева. Тя изтъкна, че не само чуждестранни компании разширяват бизнеса си у нас. Българските ScaleFocus и Herti ще отворят над 500 работни места.

Бизнесът атакува минималната заплата в съда

Бизнесът атакува увеличението на минималната заплата в съда. Българската стопанска камара, Българската търговско-промишлена палата и Асоциацията на индустриалния капитал в България искат Върховният административен съд да отмени вече увеличената заплата. Според работодателите ръстът на най-ниското възнаграждение от 340 на 360 лв. от 1 януари е незаконно, защото не е било обсъдено от тристранката.

Бизнесът настоява и за отмяна и на бъдещето увеличение от 1 юли, с което е предвидено минималната заплата да стане 380 лв.

ВАС ще заседава по делото на 21 април. Съдът е задължил Министерския съвет да представи в административната преписка по увеличението на минималната заплата, включително и протокола от срещата на Комисията по доходи и жизнено равнище към тристранката, проведена на 11 декември 2014 г. Съдът е отхвърлил доводите на правителството, че жалбата на работодателите е недопустима и я е обявил за редовна с определение. От Министерския съвет са твърдели, че постановлението не е подзаконов нормативен акт и следователно бизнесът е изтървал срока за обжалване.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

19-Май-2016

20-Май-2015

20-Май-2014

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.

ipernik com