iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Нарастнал е интереса към обектите на Пазари

Нарастнал е интереса към обектите на „Пазари”  сн.viaranews.com

Управителят Димитър Дойчинов съобщи, че коефициентът на използваемост на стопанисваните обекти от общинското предприятие „Пазари” се е повишил спрямо минали години.

Спровката за 2012 година сочи, че обектите на улица „Васил Левски”, които са 29 на брой, са напълно заети от търговци. Завишен е и интересът към наемането на оборотните складове за земеделски производители, които от построяването им през 2006-та година за първи път са използвани на 100 процента през активния сезон. Складовете в обект „Мархи” са с коефициент на използваемост близо 91%, а на улиците „Раковска” и „Миньор” са заети 86% от търговските площи. По-слаб е интересът към масите в „Мархи”-то, като повече от половината са незаети от търговци. Продавачите предпочитат наемане на маси извън тази зона, където заетостта е изчислена на близо 78% от площите за търговия. 73% е коефициентът на използваемост и на терените на пазар „Кракра” Най-тревожно е състоянието по отношение на интереса за наемане на щандовите клетки в покрития „Базар”, които са на 17 процента заети, отбеляза Дойчинов.

През 2012-та се обособи постоянна площ за пазар за земеделските производители, който донесе приходи от 12 404 лева. Независимо от тежката икономическа година и засилената конкуренция, вече асфалтираният пазар на обект „Разклон Тева” също донесе приходи за общинското предприятие в размер на 3 160 лева при направени разходи от 508 лева.

В анализа за миналата година на ОП „Пазари” е посочено още, че 31 търговци са удължили договорите си с община Перник за още 5 години.

През 2010 година за наемане на обекти на тържищата не са провеждани търгове, сочи годишният доклад. През 2011-та е проведен един търг, за който са подадени 39 оферти и са сключени 29 договора. Миналата година са проведени два търга, като подадените оферти са 42. Очакванията са за сключване на 28 договора.

За една от търговските маси на пазара, на търг с тайно наддаване, проведен през декември, е обявена начална цена от 34 лева. В надпреварата са участвали 5 оферти, като масата е спечелена от предложилият 422 лева, отбеляза Дойчинов.

Тревожен, според него е фактът, че за около 100 обекта няма инвеститорски интерес, като усилията в маркетинга и рекламата ще бъдат насочени през 2013-та и в тази посока.

 

 Информация: gradski.org

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.