iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Направиха невъзможно ползването на отстъпка за авансово подадена данъчна декларация

Направиха невъзможно ползването на отстъпка за авансово

Има нови изисквания за ползването на 5% отстъпка за авансово подадена данъчна декларация и платен подоходен данък през 2015 г.

Това въведоха въведени набързо депутатите. Правото на отстъпка отпада, ако в НАП има информация за други публични задължения като глоби от КАТ например. Освен това от тази година данъчното облекчение е ограничено и от начина на подаване на декларацията. Хората, подали декларации на хартиен носител, независимо от това колко рано са го направили, вече нямат право на облекчението. Така данъкоплатците, които искат да ползват отстъпката, ще са длъжни да си вадят електронен подпис или персонален идентификационен код и да ползват електронните услуги на НАП. Това стана ясно на ежегодната разяснителна пресконференция на НАП по повод предстоящата данъчна кампания.

Изискването данъкоплатците да нямат подлежащи на принудителни събирания публични вземания, подадени в НАП, се въвежда за пръв път, обясниха от данъчната администрация. Това означава, че всички данъкоплатци, които имат неплатени глоби към различни санкциониращи институции като КАТ например, няма да могат да получат отстъпката, дори да спазят останалите изисквания за ползването й. Възможно е обаче това да доведе до хаос. От НАП признават, че нямат представа дали КАТ и други публични органи, които са овластени да налагат глоби, са подали информация в данъчното за всички наложени глоби и дали са поискали принудително изпълнение. Възможно е част от тези глоби да се търсят и през частни съдебни изпълнители, за което в НАП също няма информация. Така едни данъкоплатци със задължения могат да получат отказ, а други - също със задължения, за които обаче НАП не знае, да си ползват отстъпката. Не е ясно и доколко точни са самите информационни регистри за наложени от КАТ глоби и дали в тях са отразени всички платени вече глоби. От НАП уверяват, че няма да третират декларациите с поискана, но отказана заради налични задължения отстъпка като декларация с невярно съдържание.

Всеки данъкоплатец може сам да провери публичните си задължения, ако се е снабдил с персонален идентификационен код в офиса на НАП по местоживеене. Наличието на ПИК вече е задължително условие за ползване на облекчението, ако данъкоплатците нямат електронен подпис, защото 5-те процента отстъпка през 2015 г. могат да се ползват само за подадена по електронен път данъчна декларация. До тази година отстъпката се полагаше и за хартиен носител, ако декларацията е подадена и данъкът е платен до 10 февруари. Данъкоплатците, които искат да ползват отстъпката, трябва да подадат декларацията си по електронен път най-късно до 31 март - месец по-рано спрямо досегашния регламент. Срокът за плащане на дължимия за довнасяне данък обаче си остава 30 април.

В същото време може да се очаква, че промяната в реда на ползване на отстъпката на практика ще лиши от тази възможност редица данъкоплатци, които нямат достъп до електронни технологии. Миналата година от облекчението се възползваха 25 000 души, като същото това облекчение се превърна в алиби за премахване на авансово удържания данък върху извънтрудовите доходи в последното тримесечие на годината. Така хиляди българи бяха принудени да довнасят данък накуп, вместо той да им се удържа авансово. За 2015 г. това задължение отпадна. До момента подадените по електронен път декларации в НАП са 1500.

Промените в реда за ползване на данъчната отстъпка така и не бяха подробно мотивирани. Те не присъстваха в одобрения от МС пакет от промени в данъчните закони и бяха добавени между първо и второ четене в парламента. За поредна година пакетът от данъчно законодателство бе претупан, а всички промени в данъчните закони бяха пришити към промените в Закона за данъка върху добавената стойност. Така до внимателен дебат не се стигна.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.