iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


НАП обещава ясни правила за прилагането на новите текстове

НАП обещава ясни правила за прилагането на новите текстове  01_1452326113

Националната агенция за приходите (НАП) обещава да е готова до края на януари с ясни правила за прилагането на новите текстове за начисляване на ДДС при лично ползване на фирмени активи, като агенцията е изпратила запитване до всички държави -членки на ЕС, как прилагат този режим и очаква отговор до три седмици. На базата на анализа на законодателството и на практиката ще бъде изготвено указание за начисляването на данъка в тези случаи. Това съобщиха вчера от НАП при обявяването на началото на новата данъчна кампания.

Както "Сега" писа, в окончателната си редакция законът за ДДС предвижда фирмите да връщат в хазната част от възстановеното им ДДС за фирмени покупки, ако те се ползват за лични нужди на собствениците или на работниците. ДДС за лично ползване ще се начислява независимо от вида и стойността на активите, ако за тях вече е ползвано право за възстановяване на данъка. Фирмите ще трябва сами да преценят дела на лично ползване, след като парламентът отказа да задължи финансовото министерство да изготвя задължителна и обща за всички методика.

Първият месец, в който ДДС за лично ползване ще трябва да се декларира по нов ред в справката декларация по ДДС и дневниците за продажба, е февруари, уточниха вчера от НАП. От агенцията твърдят, че издаването на указание непосредствено преди този срок няма да затрудни фирмите и че те така или иначе трябва да изпълнят изискванията на закона. В указанието ще има и критерии на каква база точно може да се изчислява дела за лично ползване - като например време за ползване, ползвана площ при имотите, изминато разстояние при автомобилите. От НАП за пореден път обясниха, че законът от години забранява възстановяване на ДДС при лично ползване и сега само се уреждат детайли. В последните 20 години имало стотици такива производства и затова данъчните не възнамерявали да променят практиката си.

И през тази данъчна кампании приоритет ще е популяризирането на електронните услуги, обявиха от приходната агенция. Оттам припомниха, че персонален идентификационен код вече може да се получава от всички офиси на НАП, независимо от постоянния адрес на лицето. В самите образци на годишните данъчни декларации за доходите тази година има малко промени, като сред тях е и възможността за посочване на пълномощник, който да подаде декларацията. За родителите с деца до 18 години е предвидена допълнителна графа за ползване на новото облекчение - приспадане на 200 лв. от годишната данъчна основа за едно дете. От НАП припомнят, че при ползване на облекчението в декларацията задължително трябва да се попълни и графа от втория родител, който да декларира, че няма да ползва на свой ред отстъпката. Очаква се от нея да се възползват 1 милион родители.

Срокът за подаване на декларациите тази година е 3 май. Подалите декларация по електронен път до 31 март и платили съответния данък до 3 май ползват 3% отстъпка. Ново при фирмите е задължителното изискване всички регистрирани по ДДС предприятия, както и едноличните търговци, да се отчитат само онлайн. Едноличните търговци ще могат също да подават годишния отчет за дейността се чрез ПИК. "И в момента 85% от отчетите се подават по електронен път", обясниха от приходната агенция.

ПРОМЕНИ

От НАП припомниха и основните промени в данъчно-осигурителния процесуален кодекс. Сред тях е въвеждането на служебно отписване на задълженията с изтекла абсолютна давност от 10 години. Новост е прилагането на принципа за плащане на най-старото по дата задължение и за общинските данъци и такси. Въвежда се срок за приключване на данъчните проверки от 6 месеца, с опция за удължаване до 12 месеца. Отпадат поканите за доброволно изпълнение към длъжници, които вече са научили чрез съобщение, че задълженията им подлежат на принудително изпълнение.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.