iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


НАП не е превела пари за втора пенсия

НАП не е превела пари за втора пенсия 03_1427447626

От Националната агенция по приходите не са превели 176 млн. лв. към универсалните и професионалните пенсионни фондове за втората пенсия на родените след 1959 г. българи.

От тях 95 млн. лв. са стари вноски от 2000 г. досега. Останалата част от сумата са текущите постъпления по сметката на НАП. Това стана ясно на заседание на временната комисия, която проверява дейността на пенсионните дружества.

По закон агенцията трябва да преведе парите за втора пенсия до края на следващия месец към фондовете. Забавените суми от 2000 г. насам се дължат на неточности или липси при подаването на документите от работодателите. "Да, има проблеми. Това е загуба за осигурените лица, но не мога да изчисля колко точно. Световна практика обаче е 2-3% от вноските да се бавят, а при нас са забавени са 2.5% от всички преведени средства от 2000 г. насам", обясни Милена Кръстанова от НАП. От съществуването на фондовете досега агенцията им е превела 6.9 млрд. лв.

Най-голямо забавяне на преводите е имало през 2012 г., когато са преведени само 93% от вноските. За сравнение през 2015 г. са преведени 120% заради наваксването със стари суми. НАП е изчистила вече плащанията за 2011, 2012 и 2013 г. От януари са започнали да превеждат средства и за по-стари задължения - от 2006 до 2010 г. Тепърва ще се обработват документите за годините от 2005-а назад.

ПЪРВА РАБОТА

7446 нови клиенти имат фондовете от началото на годината. Това е броят на хората, които са започнали първа работа и подлежат на осигуряване за втора пенсия. 2365 от тях са подали заявление за избор на фонд. Останалите 5081 не са избрали фонд и техните пари стоят в НАП. "Сумите ще са там, докато тези лица не изберат фонд или не се промени законодателството", коментира Кръстанова. В края на м.г. депутатите измениха социалния кодекс, така че младежите, които постъпват на работа от тази година, имат 3 месеца да изберат фонд, след което вноските им автоматично отиват в НОИ. Тези текстове обаче още не са в сила, защото не са разписани правилата, по които да се прилагат. Освен това се очакват нови промени, с които ще се върне старият ред - при първа работа хората, които не са направили избор, да се разпределят автоматично между 9-те фонда.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.