iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Намериха вратичка в закона за 30 млн. лв.

Намериха вратичка в закона за 30 млн. лв. 01_1452845571

Вносители и търговци отново успяха да намерят вратичка в закона за 30 млн. лв. и да надхитрят държавата, като до април само "Булгартабак" ще плаща акцизи върху цигарите. Причината за това е, че търговците на вносните марки са се презапасили поне за четири месеца след като стана ясно, че от 2016 г. се вдига акцизът върху тютюневите изделия. От 1 януари акцизът за цигарите беше увеличен на 70 лв. за 1000 къса плюс 38% от продажната цената, при положение че през 2015 г. беше 101 лв. за 1000 къса плюс 23% от цената. Като това беше направено, за да може до началото на 2018 г. да достигнем минималните за ЕС нива от 90 евро за 1000 къса. В резултат се очакваше поскъпване на масовите цигари с около 20-30 ст. Изчисления на Министерството на финансите показваха, че цигарите с цена от 4,40 лв. ще поскъпнат до 4,63 лв., ако се запазят същите производствени разходи и търговски надценки.

Цигарите с цена от 4,80 лв. трябваше да поскъпнат до 4,92 лв. По-скъпите цигари от 5,40 лв. трябваше да се продават за 5,63 лв., а тези с цена от 10 лв. да скочат до близо 12 лв. Очакваният максимален положителен ефект за бюджета от новите акцизи за периода 2016-2018 г. беше 119 млн. лв. при запазване на нивата на потребление на цигари, сочеха разчетите на МФ. Тези планове за повишаване на приходите в хазната обаче вероятно няма да се изпълнят заради вносителите на цигари. Справка в регистъра на цените на тютюневите изделия показва, че нито една чужда компания все още не е обявила по-високи цени. Само две фирми - "Филип Морис" и "Джапан табако", са регистрирали три нови разновидности, но цените им са същите, както на сходни цигари от същата марка. Няма обявена нито една нова по-висока цена на вносни цигари. Причината за липсата на нови цени е пропуск в нормативната база, твърдят експерти от цигарения пазар. С последните промени в Закона за акцизите и данъчните складове беше приета нова структура на акцизите за цигарите. Наред с това обаче беше премахнат и текстът, който гласеше, че новите ставки влизат в сила не по-рано от два месеца след обнародването. Така новите акцизи влязоха в сила още на 1 януари. Но според правилата за облагане на цигарите акцизът се плаща, когато стоката бъде извадена от данъчен склад и тръгне към търговците на дребно, обясняват юристите. Използвайки закона, големите чужди компании през декември са заредили търговците с цигари на старите цени. Тези количества ще стигнат поне до април или май, заявиха няколко независими източника на в. "Стандарт".

Директорът на Агенция "Митници" Ваньо Танов наскоро също коментира, че количествата продадени бандероли по старите цени ще стигнат за 4-5 месеца. Това е възможно, тъй като в закона е пропуснато да се постави срок, в който може да се продават цигари на старите цени. След вдигане на акцизите на цигарите в предходни години със заповед се определяше срок, в който в магазините можеше да се подават тютюневи изделия със стар бандерол. Най-често максималният срок за това е бил до 3 месеца. За тази година обаче такава заповед няма и на практика цигарите със стари цени може да се продават до изчерпване на количествата. Този пропуск е използван от чуждите компании, които са заредили извънредни количества цигари.

Единствата компания, която не е приложила този трик, се оказва "Булгартабак", показва справка в регистъра с цените на цигарите. Холдингът още в края на миналата година е регистрирал нови цени, които са с 20 ст. по-високи. Това означава, че поне за четири месеца в бюджета ще влизат приходи от акцизи върху цигарите само от "Булгартабак". Чуждите компании няма да плащат акцизи, тъй като техните цигари продължават да се продават на старите цени. По-ниският акциз за тях е бил платен още през декември миналата година.

Поскъпването ще
продължи до 2018 г.

Поскъпването на цигарите ще продължи поне до 2018 г., когато акцизите в България трябва да достигнат минималните нива за ЕС от 90 евро на 1000 къса. От началото на 2017 г. акцизите върху цигарите ще бъдат увеличени на 70 лв. за 1000 къса плюс 40% от продажната цена, а от 1 януари 2018 г. налогът ще стане 70 лв. за 1000 къса плюс 42% от цената. Тази нова схема за вдигане на акцизите беше приета през декември миналата година. Като целта е по-малко и по-плавно вдигане на цените на цигарите в ниския и средния ценови сегмент, каквито са всички масови марки в България. В резултат на новите акцизи цените на цигарите, които миналата година струваха 4,40 лв., през 2018 г. трябва да поскъпнат до 5 лв., сочат изчисленията на Министерството на финансите. Марките, които досега са се продавали по 5 лв., трябва да поскъпнат до 5,57 лв. през 2018 г., а тези, които през миналата година са се продавали по 5,40 лв., трябва да скочат до 6,12 лв.

Абсолютният размер на акцизите у нас още не е достигнал минималните нива са страните от ЕС. Но размерът на акцизите спрямо продажната им цена в България е на едно от най-високите нива в ЕС, показват данни на Европейската комисия. Страната ни е на трето място, като преди нас са само Малта и Великобритания. Причината за това е, че цените се държат възможно най-ниски заради ниската покупателна възможност на българските граждани. В резултат и маржът на производителите и търговците над акцизите и разходите за производство са много ниски. Част от компаниите продават продуктите си на българския пазар в ниския ценови сегмент с нулева печалба и дори на загуба. Като за това допринася и цената на бандеролите, които се поставят, за да се докаже, че е платен акциз, която е една от най-високите. Цената на бандеролите е 12 лв. на 1000 къса цигари.

Контрабандата
падна под 10%

Противодействието на контрабандата с акцизни стоки е един от главните приоритети на правителството. Делът на потребление на незаконни цигари към второто тримесечие на миналата година е 13,4%, сочи последното пазарно проучване на водещите тютюневи компании. "Това е най-ниското ниво на незаконна търговия с цигари за последните 8 години, откакто се провежда проучването в България", обявиха компаниите и отчетоха резултатите от проявената решителност и политическа воля на правителството, както и от засилените мерки за борба с незаконната търговия с цигари. В края на 2015 г. делът на контрабандните цигари вече е паднал под 10%, коментират представители на бранша.
За сравнение, през 2010 г., когато беше предишното повишение на акцизите, имаше рязко покачване на цените. Тогава най-продаваните цигари поскъпнаха от около 3 лв. до над 4 лв. Това доведе да бум на контрабандата, която стигна над 30% от пазара, а легално продаваните цигари се свиха от 17,4 млрд. къса през 2009 г. до 11,7 млрд. през 2010 г.

Но през 2015 г. в резултат на мерките срещу контрабандата има сериозен ръст на приходите. Като най-голям ръст в приходи в бюджета има при акцизите. От януари до ноември миналата година, до когато са последните официални данни, приходите от акцизи скачат с 405 млн. лв., или с 10,88%. Това се дължи именно на мерките срещу сивата икономика, а не на по-високо потребление на алкохол, цигари или горива. Най-голям скок при акцизите има при приходите в бюджета от цигари, които нарастват с 14,14% до 1,885 млрд. лв. При горивата и алкохола ръстът е съответно с 8,5% и 6,2%. По предварителните данни на Министерството на финансите, приходите в бюджета за цялата 2015 г. се очаква да бъдат в размер на 32,263 млрд. лв., като спрямо 2014 г. се отбелязва ръст от 9,7% (2,854 млрд. лв.). Отнесени към брутния вътрешен продукт приходите в хазната нарастват от 35,2% от БВП за 2014 г. на 37,5% от БВП за 2015 г., което представлява увеличение с 2,3 процентни пункта. Все още няма официални данни за приходите от акцизи върху цигарите до декември, но се очаква да има голям ръст заради презапасяването на търговците с големи количества на старите цени. В резултат обаче приходите от цигарите през първите месеци на 2016 г. ще са по-малко от очакваното, тъй като чуждите компании сега не внасят акцизи.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.