iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Намаляват времето за фалит на фирмите

Намаляват времето за фалит на фирмите 03_1426337998

Да се приемат нови правила за по-бърз фалит на фирмите. Това е мярка за намаляване на голямата задлъжнялост на частния сектор, като препоръките са част от препоръките на Международния валутен фонд към правителството ни след приключването на редовната мисия на МВФ, водена от Мишел Шенън.

Адресирането на обема на лошите кредити и намаляването на голямата задлъжнялост на частния сектор са от особена важност, се посочва в заключително изявление на мисията на МВФ. За намаляване на несигурността за цената на активите е нужно постепенно отписване на необслужваните кредити от страна на банките и реализиране на обезпеченията, заявяват от МВФ.

Действията на БНБ за насърчаване намаляването на лошите кредити трябва да се допълват с подкрепени от правителството инициативи, за да се улесни организираното намаляване на корпоративната задлъжнялост. В тази връзка, трябва да се помисли за указания за доброволно извънсъдебно уреждане и мерки за справяне с пречките пред своевременното и предвидимо производство по несъстоятелност, посочват от МВФ. Според експертите на фонда решението на проблема със задълженията е много важно, защото високите нива на корпоративния дълг и необслужваните кредити и свързаните с тях обезпечения може да се окажат пречка пред инвестициите и растежа. За 2015 г. от МВФ прогнозират ръст на икономиката с 1,25%, благодарение на увеличаване на потреблението и по-бързото усвояване на средствата от ЕС. Това е значително повече от последните очаквания на МФ за ръст на БВП с 0,8%. Наред с това обаче от МВФ изтъкват, че доходите ни много бавно ще се изравнят с тези в другите страни от ЕС.

Силната ликвидност на банковата системата, заедно с въведените от БНБ и правителството мерки за ликвидност помогнаха за успокояване на вложителите след фалита на КТБ, посочват от МВФ. Въпреки това са необходими решителни действия за преодоляване на слабостите,
разкрити в резултат от фалита на КТБ и възстановяване на доверието в надзора, смятат от фонда. Въвеждането на Директивата на ЕС за преструктурирането на банките в националното законодателство през лятото е от съществено значение за да се коригират пропуските в набора от инструменти за управление на кризи, смятат от фонда. Трябва да се разработят и планове от

Комисията за публичен надзор на регистрираните одитори, за да се подобри контрола и отчетността на външните лица, които извършват одити на банките, заявяват от МВФ. Въз основа на приноса от тези прегледи, властите трябва да разгледат възможността за засилване на надзорните правомощия за разследване на отпускането на кредити на свързани лица, посочват от МВФ. Планираният преглед на качеството на активите е желана стъпка за укрепване на доверието в банките, заявяват още от фонда.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.