iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Намалели са депозитите на граждани

Намалели са депозитите на граждани 02_1423649040

Депозитите на граждани за суми над 1 млн. лв. са намалели със 134 броя за периода от 31 март до края на декември миналата година до общ брой от 615.

А общата сума на средствата в тези милионерски влогове се стопи с 348 млн. лв. за девет месеца до 1,471 млрд. лв., сочат данните на БНБ.

Основната причина за това е затварянето на КТБ. До края на март миналата година депозитите в размер над 1 млн. лв. постоянно се увеличаваха и достигнаха 749 броя. А общата сума в тези милионерски влогове надмина 1,819 млрд. лв. Но веднага след като на 20 юни КТБ беше поставена под особен надзор, картината се промени и депозитите на милионери започнаха да намаляват. Причината за това е, че богатите хора започнаха да разделят парите си между няколко банки, тъй като са гарантирани суми до 196 хил. лв. на един вложител в една банка. Това се потвърждава и от данните на БНБ. За периода от март до края на декември депозитите на граждани със суми между 100 хил. и 200 хил. лв. се увеличават с 2714 броя до 34 200 броя. А общата сума в тях нараства с 475 млн. лв. до 4,811 млрд. лв. Със затварянето на КТБ някои милионери може би са загубили парите си, тъй като са гарантирани суми до 196 хил. лв. Но статистиката на БНБ не дава данни за броя им.

Депозитите на фирми в размер над 1 млн. лв. също намаляват. За периода от март до декември те са се стопили с 55 до 2123 броя. А общата сума в тях се е свила с 588 млн. лв. до 7,879 млрд. лв. И тук вероятно част от причините са раздробяване на сумите между няколко банки, както и изгаряне на влогове в затворената КТБ. Намаляването на влоговете за над 1 млн. лв. при бизнеса може да се дължи и на икономическата криза. Все повече фирми са принудени да теглят от спестяванията си, за да поддържат дейността си. Вероятно все пак част от изтеглените пари от големите депозити на бизнеса са отишли и за инвестиции в разширяване на производството.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.