iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Над 170 000 българи са сменили пенсионния си фонд

Над 170 000 българи са сменили пенсионния си фонд 03_1458109712

179 430 осигурени българи са избрали нов пенсионен фонд през миналата година. Това става ясно от данни на Комисията за финансов надзор. Броят на хората, които решават да сменят техния фонд с друг, е устойчив в последните години - през 2014 г. например той е почти същият. Тогава фонда си смениха 179 373 души. За последните две години делът на прехвърлените партиди е малко над 4% от всички индивидуални партиди във фондовете. Миналата година прехвърлените средства от универсалните, професионалните и доброволните фондове, са близо 400 млн. лв. Средният размер на прехвърлените суми от индивидуалните партиди е 2210 лв.

Огромната част от сменящите фонд са родените след 1959 г., които се осигуряват в универсален пенсионен фонд. Близо 166 хил. работещи са избрали нов универсален фонд през миналата година, като те са прехвърлили общо близо 350 млн. лв. Средно тези хора са прехвърляли по 2111 лв. от индивидуалните си партиди.

Миналата година все още имаше такса от 20 лв., която се събираше при смяната на един фонд с друг. От началото на тази година обаче таксата отпадна и прехвърлянето вече ще става само с нотариално заверено заявление.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.