iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Над 1 млрд. лв. плаща НОИ за неправомерно дадени инвалидни пенсии

Над 1 млрд. лв. плаща НОИ за неправомерно дадени инвалидни пенсии 04_1428397764

Според изпълнителният председател на Българската стопанска камара Божидар Данев, 1 млрд. лв. годишно плаща Националният осигурителен институт за инвалидни пенсии на хора, получили ги по неправомерен начин.

Общият бюджет за този вид пенсии е около 1.5 млрд. лв. "Всички сме мълчаливи наблюдатели на най-голямата корупционна сделка, която се извършва в страната. Това са инвалидните пенсии и работата на ТЕЛК. Не само че е най-мащабна по броя на участниците в нея, но е и корупционната сделка с най-големи финансови последици. Всяка година тази корупционна сделка се допълва с още един милиард", коментира Данев. Той цитира данни, според които през 1991 г. в страната е имало 150 хил. инвалидизирани българи при 9 млн. души население, а сега са 950 хил. при 7 млн. души население.

"Първото нещо, което трябва да се направи, е да се запушат пробойните. В момента не правим реформа, а се опитваме да решим проблема с бюджета на осигурителния институт и да минимизираме трансферите на държавата, а всъщност тя допуска тази корупционна сделка. Държавата не се опитва да реши проблема, а го прехвърля на работодателите. Това, което се предлага на този етап, не е пенсионна реформа, а е начин да се увеличат приходите в НОИ. Реална пенсионна реформа, която да отчита демографските проблеми на страната и натрупаните деформации през годините, няма", заявява Данев.

ИСКАНЕ

БСК настоява за още няколко мерки - да се разделят осигурителните вноски поравно между работещи и работодатели, както и да отпадне таванът на пенсиите. Това трябваше да стане през 2014 г., но сега е отложено последно за 2019 г. Другото искане на бизнеса е да отпадне въведената като антикризисна мярка плащането на първите три дни от болничните да е за сметка на работодателите. В резултат болничните се увеличиха от 4.5 млн. на 13 млн. годишно. Според БСК предлаганата реформа увеличава сериозно "данък труд" - чрез увеличаване на осигурителните плащания, което ще е за сметка на коректните платци и ще "притисне бизнеса в посока към сивия сектор и ще подхрани натиска за освобождаване на работни места".

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.