iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Начисляват обезщетения за пострадали имоти според данъчната оценка

Начисляват обезщетения за пострадали имоти според данъчната оценка 02_1423124282

От Министерството на финансите готвят закон за създаване на катастрофичен пул, от който ще се плащат обезщетения за пострадали при бедствия имоти.

Размерът на обезщетенията ще се изчисляват въз основа на данъчната оценка на имотите, съобщи финансовият министър Владислав Горанов.

Законът ще бъде представен до 1-2 седмици, казаха от Министерството на финансите пред „Труд”.

Проектът предвижда да се закрие сегашната междуведомствена комисия за възстановяване и подпомагане при бедствия и аварии към Министерския съвет. Всяка година тя получава от бюджета средства, които се използват при настъпване на извънредни ситуации. За 2015 г. по това перо са предвидени 70 млн. лв. Сега на нейно място ще бъде създаден отделен фонд, в който ще се генерират средства за компенсации. На този етап от финансовото министерство отказаха да уточнят дали фондът ще ползва средства от бюджета, дали ще се захранва с вноски от собствениците на имоти, или и по двата начина. Тепърва ще се уточнява и дали фондът ще е към Министерския съвет или към някое министерство.

Очакванията на Министерството на финансите са, че заради обвързването на обезщетенията с данъчната оценка собствениците на имоти ще започнат да декларират различните подобрения в тях, което ще вдигне оценката. Това обаче ще повиши и размера на данъка.

От финансовото министерство твърдят, че по законопроекта се работи съвместно с общините. От сдружението на общините вчера заявиха пред „Труд”, че не са в течение. При тях се работи само по идея за създаване на фонд „Общинска солидарност”, който не касае частните имоти. Идеята не е обсъждана и със застрахователни компании.

Застрахователите отдавна настояват за създаването на катастрофичен пул, в който да се натрупват средства чрез задължителни вноски за собствениците на имоти. Критиците на идеята опонират, че така на практика се въвежда нов данък. Покрай зачестилите наводнения обаче създаването на механизъм за обезщетяване на пострадалите залегна дори в програмата на кабинета.

Ако ще бъдат въведени задължителни вноски за собственици на имоти, най-добре е те да са фиксирани, смята икономистът Румен Гълъбинов. Според него моделът у нас трябва да е сходен с този в Румъния. Там хората внасят във фонда към катастрофичния пул 20 евро при покритие от 20 000 евро и 30 евро при покритие 30 000 евро. В Турция също се прилагат фиксирани вноски. Според Гълъбинов определянето на вноски на база на данъчната оценка на имотите е по-сложно за администриране. Той посочи още, че най-добре е фондът да се управлява на принципа на публично-частно партньорство.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

01-Юли-2018

30-Юни-2016

01-Юли-2015

01-Юли-2014

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.

ipernik com