iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Набрахме 3.1 млрд. евро от международните пазари

Набрахме 3.1 млрд. евро от международните пазари 03_1426845596

Страната ни успешно пласира нови облигации на международните пазари. Те са за около 3,1 млрд. евро, съобщи Ройтерс. Още в началото на вчерашния ден бяха пуснати три различни емисии книжа - със срок от 7, 12 и 20 години.

Записването на облигациите стана при огромен интерес от страна на инвеститорите. Като общият обем на поръчките достигна 5,5 млрд. евро. Големият интерес към книжата позволи на страната ни да намали ориентировъчната им доходност. В крайна сметка одобрените поръчки за 7-годишните облигации са на обща стойност 1,25 млрд. евро.

Пласирани са 12-годишни книжа за 1 млрд. евро, както и 20-годишни за 850 млн. евро. 7-годишните книжа са пласирани при доходност от 180 базисни пункта (1,80%) над средната цена на лихвените суапове. Доходността на 12-годишните книжа е 210 базисни пункта (2,10%) над средните лихвени суапове, а на 20-годишните - 245 базисни пункта (2,45%) над лихвените суапове. Окончателните данни за пласираните облигации, тяхната доходност и инвеститорите ще бъдат обявени днес. Но според банкери постигнатата годишна доходност по 7-годишните облигации ще бъде приблизително 2,3%, по 12-годишните - 2,6%, а по 20-годишните - 3,4%, пише Wall Street Journal. Така България за пореден път се представи много добре на международните пазари. Постигнатата доходност е добра, като се има предвид, че по 10-годишните еврооблигации за 1,49 млрд. евро, емитирани през лятото на 2014 г., постигнатата годишна доходност беше 3,055%.

В закона за бюджета е записан лимит от 6,9 млрд. лв. (3,52 млрд. евро) на облигациите, които може да бъдат пласирани през 2014 г. на международните пазари. Първоначално имаше идея облигациите да се пуснат на два транша. Но поради огромния интерес от страна на инвеститорите още сега бяха пласирани книжа, близо до поставения лимит. Затова може да не се наложи страната ни да излиза повторно на международните капиталови пазари през есента. Трите нови емисии се пласират, тъй като за цялата 2014 г. трябва да се изплати стар дълг в размер на близо 7 млрд. лв., а освен това в бюджета е предвиден дефицит от 2,5 млрд. лв.

Над 2 млрд. евро инвестират в земеделието до 2020 г.

"За модернизация на земеделските стопанства и за развитието на селските райони у нас до 2020 г. ще има възможност да се инвестират над 2 млрд. евро". Това заяви министърът на земеделието Десислава Танева на откриването на семинар "Иновации и земеделие в Израел", който се проведе в Пловдив. Пред присъстващите тя заяви, че целта на семинара е заедно с научните среди да се обединят усилията в подкрепа на българските производители, така че да си бъдем взаимно максимално полезни. Израел е държава, която може да бъде пример в посока на прилагането на иновативния подход в земеделието, посочи Танева и допълни, че нашата страна може да се ползва от техния опит.

България има изключителни възможности за развитие на конкурентоспособно земеделие. Над 1 млрд. евро ще са средствата за инвестиции само в частния земеделски сектор за подобряване на земеделските стопанства, обясни Танева и информира, че в началото на април ще стартира и първата инвестиционна марка от ПРСР 2014-2020 г., а именно 4.1 "Инвестиции в земеделски стопанства".

Банките разхлабват кредитирането

Банките започват да отпускат по-лесно кредити за домакинствата и бизнеса от началото на тази година. Това става ясно от анкета за кредитната дейност на трезорите, провеждана от БНБ всяко тримесечие и представена в изданието на Централната банка "Икономически преглед". Причините за това са засилената конкуренция, намалението на цената на привлечения от банките ресурс и в по-малка степен - липсата на доходоносни алтернативни инвестиции. Освен това продължава намалението на лихвите по кредитите, като БНБ очаква през първото полугодие на 2015 г. тази тенденция да продължи. От друга страна, се очаква и слабо повишаване на търсенето на заеми както от гражданите, така и от фирмите. Непрекъснатото спадане на лихвите по депозитите ще доведе до намаляване на спестяванията, предупреждават от БНБ. Ликвидността обаче в банките е добра.

Руснаците се връщат на имотния пазар

Руснаците отново проявяват интерес към ваканционните имоти у нас, стана ясно по време на участието на компанията Green Life в международно имотно изложение в Москва. Според българските експерти в областта руските граждани показват реални намерения за покупка на имот в чужбина, като за повечето от тях това е възможност да напуснат Русия. Кризата и войната в Украйна се превърнаха в още един стимул за семействата да напуснат Русия, обяснява търговският директор в Green Life Антоанета Тодорова. Стабилният вече курс на рублата заедно с повишаването на стойността на долара правят планирането на покупката и преместването по-лесно, допълва тя. Бюджетите на масовия купувач са недостатъчни за покупки в Испания, Хърватия и Черна гора, което води до повишаване на дела на българския пазар, казват още от компанията. 3 млн. рубли, с който разполагат семействата от средната класа в Русия, са напълно достатъчни за покупката на двустаен апартамент в някой от крайморските градове в България. В момента това са малко над 45 000 евро, докато цените за подобен имот в Хърватия са около 70 000, а в Испания - 100 000 евро, допълват от компанията.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.