iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


На пазара на труда няма достатъчно кадри

На пазара на труда няма достатъчно кадри 05_1432040790

Всеки втори работодател заявява, че изпитва трудности да запълни свободна позиция. Причината е, че на пазара на труда няма достатъчно кадри.

Най-търсените служители за втора поредна година са инженери, квалифицирани работници, мениджъри, ИТ персонал, показва тазгодишното проучване на "Менпауър" за недостига на таланти. "Проблемът се задълбочава. През последните 5 г. недостигът на инженери се задържа на първото място сред най-търсените кадри. Българският пазар е специфичен и изисква различно отношение от правителството, от работодателите, служителите и търсещите работа - млади и по-възрастни," коментира управляващият директор на "Менпауър" Надя Василева.

Резултатите спрямо 2014 г. като цяло се влошават - фирмите, които споделят затруднения в намирането на работници заради недостиг на кадри, са се увеличили с 6 процентни пункта за година. "Голяма част от работодателите оценяват, че недостигът на кадри има негативно влияние върху техния бизнес, но само малък брой имат стратегия за справяне с проблема", посочват от "Менпауър".

В топ 10 на най-търсените професии тази година попадат и 7 от миналата година, което според изследването показва съвсем леко раздвижване на пазара на труда, но трайна липса на едни и същи кадри. Сред най-търсените профили, макар и на последно място, е ресторантьорство и хотелиерство.

Несъответствието между търсене и предлагане на кадрите влияе негативно на бизнеса - 49% от работодателите споделят, че имат по-малка възможност да обслужват клиенти, 46% забелязват намаляваща иновативност и креативност в работата, 45% съобщават за намаляваща продуктивност сред персонала. Причините за трудностите при запълването на работни места според фирмите са липсата на технически умения на пазара на труда (за 55% от работодателите), както и на специфичните за отрасъла професионални умения - 47%. "Една от главните причини за недостига на таланти е дисбалансът между търсене и предлагане. Пазарът на труда от една страна има нужда от специфични умения, които служителите не притежават, тъй като повечето млади хора се ориентират към специалности, от които пазарът на труда е пренаситен. И от друга страна се търсят така наречените "меки умения", което означава желание за работа, дисциплина, точност, отдаденост, лоялност, желание за придобиване на нови умения и т.н. Пазарът на труда няма как да се развива, ако не се промени мисленето и на работодателите, и съответно на служителите", посочва Василева.

ПО СВЕТА

В световен мащаб бизнесът също изпитва този проблем. В Румъния затруднения в намирането на квалифицирани кадри срещат 61% от фирмите, в Гърция - 59%. Дори в Германия този проблем стои пред 46% на сто от работодателите. Ирландия (11%), Великобритания (14%), Испания (14%) и Холандия (14%) отчитат най-слаби затруднения при намирането на квалифицирани кадри. Водеща в света с най-сериозен недостиг на таланти обаче е Япония - там 83% от фирмите посочват такъв проблем. Във всички 42 държави като цяло работодатели споделят, че е най-трудно да се запълнят позиции, които изискват квалифицирани умения, както е в последните 3 г.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.