iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


МВР отново поиска пари от централния бюджет

МВР отново поиска пари от централния бюджет 04_1429946283

МВР отново поискса от централния бюджет да му бъдат отпуснати нови 30.6 млн. лв. след четири месеца, става ясно от проектопостановление на Министерския съвет, качено на правителствения сайт.

Парите ще идат за книжни тела за паспорти, бланки за лични карти и следгаранционна поддръжка на технически средства и компютърни програми. В постановлението е записано, че в тазгодишния бюджет на дирекция "Български документи за самоличност" са отпуснати над 80 млн. лв. за издръжка и още почти 13 млн. лв. за капиталови разходи. Средствата обаче са недостатъчни и затова вътрешният министър Румяна Бъчварова настоява за нов транш. Поредната допълнителна финансова инжекция за МВР ще бъде компенсирана от очакваните приходи от такси за издаване на лични документи, твърди Бъчварова. През миналата година вътрешното ведомство е събрало над 50.6 млн. лв. по тази линия. "За периода от 01.01.2015 г. до 31.03.2015 г. са събрани 11 692 567 лв. В този смисъл необходимите допълнителни средства за обезпечаване на дейностите по издаване на български лични документи през 2015 г. са в рамките на постъпващите такси по Закона за българските лични документи", пише в доклада на Румяна Бъчварова.

Най-сериозна сума ще бъде похарчена за новите документи, в които ще бъде вграден електронен носител на информация. Очаква се тяхното производство да започне в края на годината. Според Бъчварова, ако не се сключи договор за доставка на допълнителни количества бланки за паспорт, лична карта, разрешение за пребиваване на граждани на трети страни у нас и удостоверения за пътуване зад граница на бежанци, има опасност да се наруши административното обслужване на гражданите в периода април-декември. За тези бланки МВР планира да похарчи над 8.1 млн. лв. Обществена поръчка още не е обявена и не е сключен договор.

Отделно от сумата по бъдещия договор МВР е планирало сериозни разходи за 2015 г. за почти същите консумативи. Над 4.9 млн. лв. ще струват допълнителните бланки за лични карти, паспорти и разрешения за чужденци. 5.8 млн. лв. ще се дадат за нова система за личните документи, бланки с електронен носител, както и операционна система за новите документи. 8.6 млн. лв. ще идат по вече сключен договор с предмет "Следгаранционна поддръжка на технически и програмни средства", без да е ясно какво се крие зад тази формулировка. МВР иска още над 240 хил.лв. за рециклирана копирна хартия и нерециклирана за 25 хил. лв. Близо 0.5 млн. лв. пък струват оригиналните тонери за копирни и печатащи устройства.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.