iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Можем да намалим данъците си с 65%

Можем да намалим данъците си с 65% 02_1424701625

Данъците върху доходите могат да бъдат намалени с до 65%, ако направим дарение. Това съобщават от Националната агенция за приходите (НАП).

Тъй като доходите на физическите лица в България се облагат с единна ставка от 10%, това означава, че и дължимият данък може да бъде намален също с до 65 на сто при дарение.

С до 50% може да се намали данъчната основа с дарение в полза на Центъра „Фонд за асистирана репродукция" и/или на Центъра „Фонд за лечение на деца". Друго данъчно облекчение, което могат да ползват физическите лица, е за дарение за културата, тоест за създаване, съхранение и популяризиране на произведения на културата в качеството им на „меценати" по смисъла на Закона за меценатството. С парите, платени за култура, може да се намали с до 15 % данъчната основа.

До 5 на сто от всички доходи на физическите лица се намаляват с дарения в полза на здравни или лечебни заведения; на специализирани институции за предоставяне на социални услуги, както и на Агенцията за социално подпомагане и на Фонд "Социална закрила" към министъра на труда и социалната политика. Облекчението е валидно и при дарение в полза на специализирани институции за деца, както и на домове за отглеждане и възпитание на деца, лишени от родителска грижа, на детски ясли, детски градини, училища, висши училища или академии.

Данъчните облекчения могат да се ползват с подаване на годишната данъчна декларация в срок до 30 април 2015 г.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.