iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Може да въведат данък за пенсиите на работещите пенсионери

Може да въведат данък за пенсиите на работещите пенсионери 02_1424246957

Обсъждат въвеждането на 10% данък върху пенсията на работещите пенсионери по трудов и по граждански договор. Това предлага Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ), като предложението е било коментирано по време на Съвета по пенсионната реформа към вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин. Това каза на редовния брифинг пред журналисти съветникът на министъра Николай Николов.

Той посочи, че практиката да се облагат пенсиите е широко разпространена в Европейския съюз (ЕС) и цитира справка, според която само три страни – Литва, Словения и Унгария, не облагат пенсиите безусловно, предаде investor.bg.

Николов не можа да коментира дали при следващо обсъждане предложението ще се приеме, но каза, че ще се дискутира отново най-вероятно на отделно заседание на Съвета. Позицията на социалното министерство по въпроса засега не се оповестява.

От АИКБ са предложили още и да се изравни съотношението, в което работник и работодател плащат осигурителни вноски. В момента то е 60:40, а предложението е било да стане 50:50. Бизнесът отдавна настоява за това, но на днешното заседание на Съвета не е постигнато съгласие.

Няма консенсус и по отношение искането на КНСБ за постепенно увеличаване на максималния осигурителен доход до достигането му до десеткратния размер на минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица. От АИКБ са предложили максималният осигурителен доход да се обвърже с други величини – например да расте със средния осигурителен доход за предходната година, което също не е било прието.

Постигнат е обаче напредък по друго предложение на КНСБ – по желание на бъдещия пенсионер да не се включват при изчисляване на пенсията трите най-добри години с най-висок осигурителен доход. Николов коментира, че този вариант е по-благоприятен от абсолютното им премахване. Мотивът на КНСБ е, че за някои пенсионери не е изгодно да предоставят в НОИ информация за тези три години заради невъзможност да се сдобият с информацията от фирмите, в които са работили. Изчислено е, че ако това предложение бъде прието, около 33% от новите пенсионери ще имат по-висока пенсия. Това ще изисква и около 6 милиона лева допълнително от бюджета на НОИ.

С оглед подобряване адекватността на пенсиите и хората с по-голям стаж да получават по-висок доход, КНСБ са предложили и постепенно увеличаване на тежестта на всяка година осигурителен стаж до достигане на 1,4% от базата, върху която се изчислява пенсията. НОИ обаче отхвърля предложенията с мотив, че това ще коства много на бюджета. Заради споровете ще има отделна дискусия и по този въпрос.

Николов съобщи още, че е изискана справка от НОИ каква ще бъде осигурителната тежест за работодатели и за служители при условие, че влезе в сила, както е заложено, плавното нарастване на вноските за универсалните пенсионни фондове с по 0,5% годишно за фонд Пенсии и с по 0,2% годишно за фонд Безработица до 2027 година.

Най-вероятно Националният съвет за тристранно сътрудничество, предвиден за този четвъртък, ще бъде отложен, каза още Николов, като посочи, че от БСК са поискали отлагане. В момента се проверява дали е възможно заседанието да бъде насрочено за следващата седмица.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.