iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Може да не взимаме нов дълг през 2017 г.

Може да не взимаме нов дълг през 2017 г. 08_1471686550

През 2017 г. България може да не взема нов дълг. Това прогнозира финансовият министър Владислав Горанов. Той посочи, че в началото на 2016 г. държавата е заела близо 2 млрд. евро, предназначени за буфер при евентуални проблеми след стрес-тестовете на банките. След като стрес-тестовете показаха, че банките ни са в добро състояние, парите ще бъдат използвани за покриване на стари задължения. "Тези средства, които остават са част от фискалния резерв и ще бъдат разходвани за погасяване на падежиращи дългове. В началото на 2017 г. има сериозен падеж на емисия от 2012 г.", уточни финансовият министър. По думите му сметките към момента показват, че е много вероятно да се заложи нулев лимит за нов дълг в бюджета за 2017 г. Все пак Горанов посочи, че още е рано да се представят сметки и данни за новия бюджет и тепърва ще се водят консултации в рамките на правителството за приоритетите.

Коментарите за Бюджет 2017 финансовият министър направи по време на посещение с кмета на София Йорданка Фандъкова на ремонта на Софийската математическа гимназия. Там Горанов посочи, че два ще са приоритетите по линия на завишаване на разходите в Бюджет 2017 - повече средства за армията и дългосрочни инвестиции в образованието. За втора поредна година финансовото министерство отпуска средства за ремонт в Софийската математическа гимназия, като тази година те са 500 хил. лв. Пари за ремонти са отпуснати и за математическите гимназии в Стара Загора, Плевен и други градове. Горанов обясни, че стратегията е финансовото министерство да подпомага елитното образование, тъй като Министерството на образованието насочва усилията си към по-пълното обхващане на децата в задължителната училищна възраст. "Приоритет трябва да е постигането на средно ниво на качествено образование и да няма отпаднали от училище", смята финансовият министър. Според него задължително трябва да се положат усилия за привличане на млади учители в средното образование.

В същото време Горанов отправи критика към кметовете на закъсалите общини, които представяли "наивни" планове за оздравяване, за да получат допълнително финансиране. "Ако те се заблуждават, че ресурсът, който ще получат от нас, задължително ще се трансформира в безвъзмездна финансова помощ, не това е целта на оздравителните програми. Целта е засилване на качеството на местно самоуправление, на отговорността на местните власти по отношение на това, което управляват. Малко от тях са готови да предложат качествени планове, които аз спокойно да предложа на правителството за одобрение", коментира Горанов.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.