iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Може да намелее износът ни към Гърция

Може да намелее износът ни към Гърция 06_1434537008

Намаляване на износа на български стоки и по-малко гръцки туристи по родните плажове, сочат рискове пред родната икономика при евентуалното излизане на Гърция от еврозоната. Това прогнозираха представители на бизнеса пред “Труд”.

В същото време банкери коментираха, че е възможно България да извлече позитиви от тежката ситуация с Гърция. Според тях кризата може да стане повод за пренасочване на икономически потенциал от южната ни съседка и страната ни да стане по-привлекателна за инвеститорите. Анализаторите бяха единодушни, че излизането на Гърция от еврозоната е безпрецедентно и е много трудно да се предвиди влиянието от подобен сценарий. Затова коментарите не са еднозначни.

“Излизането на Гърция от еврозоната ще повлияе негативно върху износа на български стоки, тъй като срещу продукцията си нашите фирми ще получават драхми, които са обезценени спрямо еврото и лева. В същото време вносът на гръцки стоки ще се засили“, прогнозира зам.-председателят на Българската стопанска камара Камен Колев. Според него въвеждането на по-евтината драхма ще направи Гърция по-привлекателна и достъпна дестинация за родните предприемачи. Цената на недвижимите имоти там ще намалее, производствените разходи също ще се понижат, прогнозира Колев. “Кризата няма да се отрази на банковия сектор у нас, защото клоновете на гръцките банки у нас са автономни и спазват българското законодателство”, добави Колев.

Според банкери обаче износът няма да пострада значително. Причината е, че много български компании вече се ориентират към партньори извън ЕС. 10% е делът на търговския оборот на България с Гърция от общия обем на търговията на страната ни с външния свят, припомниха финансистите. Те не очакват кризата да създаде проблеми с банки с гръцки акционери у нас. Пазарният дял на тези кредитни институции в България е около 25%. Те имат висока капиталова адекватност, посочват още финансистите. Освен това не само БНБ, но и Европейската централна банка са ангажирани с това да не се допусне кризисна ситуация при евентуалното излизане на Гърция от еврозоната.

Румен Драганов, шеф на Института за анализи оценки в туризма, предупреди, че въвеждането на драхмата ще превърне България в скъпа туристическа дестинация за гърците, което ще ги накара да потърсят други места за почивка.

Стокообменът е за над 2,8 млрд. евро

Гърция е четвъртият по значимост търговски партньор на България сред страните от ЕС. През 2014 г. стокообменът между двете държави е за над 2,8 млрд. евро, показва статистиката на Министерството на икономиката. През последните 2 години търговията има лек спад, но през първото тримесечие на 2015 г. се отчита ръст и при износа, и при вноса. От януари до март българските фирми са изнесли стоки и услуги за 705 млн. лв., което е с 13,4% повече спрямо същия период на 2014 г. През първите три месеца у нас са внесени гръцки продукти за 579 млн. лв. - с 1,9% повече в сравнение с м.г.

В последните години в българския износ за Гърция доминират стоки с ниска степен на преработка, електроенергия и субпродукти. През последните 2 години в експорта се налагат продукти като трикотаж и конфекция, зърнени култури, сирена и извара, части за машини и апарати, месо от птици, електрочасти, стъкларски изделия.

Петър Андронов, банкер: Рано е да се говори за най-тежкия сценарий

Излизане на Гърция от еврозоната ще е безпрецедентно. Няма такъв случай досега. Затова е много трудно да се предвидят всички ефекти от такава ситуация. По отношение на България са важни търговските, финансовите и политическите ефекти, но е трудно да се измери какви са те.

Все пак продължавам да смятам, че ще има решение и страните ще стигнат до някакъв компромис. Дори и да не стане така, страните от еврозоната имат сценарии за всякакви ситуации, ние също сме подготвени. Но е рано да се обсъжда такъв сценарий.

Не смятам, че търговският и финансовият ефект за България ще бъдат драматични, защото има определени ограничения, които не ни правят толкова зависими.

Румен Драганов: България ще е скъпа за гръцки туристи

Излизането на Гърция от еврозоната и връщането на драхмата или въвеждането на друга разплащателна валута при съседите най-вероятно ще доведе до намаляване на гръцките туристи у нас, коментира пред „Труд“ Румен Драганов, шеф на Института за анализи и оценка в туризма. Очакванията са в този случай еврото да е доста по-скъпа валута спрямо драхмата, а както знаем българският лев, е вързан за единната валута, посочи той.

Това ще е и причината България да се превърне в скъпа дестинация за гърците, посочи Драганов. Според него за българските туристи, които предпочитат Гърция, няма да се промени нищо, ако южната съседка излезе от еврозоната, тъй като евентуалната валутна трансформация нямало да доведе до спад на цените.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

23-Октомври-2016

24-Октомври-2014

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.

ipernik com