iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Може да махнат визите за българи в САЩ

Може да махнат визите за българи в САЩ 06_1433940756

Визите за САЩ са на път да бъдат вдигнати напълно за българите, което би позволило на всички тях да пътуват безпрепятствено отвъд Океана.

Американските се­­на­тори Марк Кърк и Бар­бара Микулски са внесли законопроект, който може да свали ограниченията за България, Полша, Румъния и Хърватия и наред с други 38 страни достъпът за гражданите им до страната на неограничените възможности да стане изцяло свободен.

Причината българите все още да се съобразяват с ограниченията за пътуване до САЩ е, че делът на отказаните US визи от посолството у нас надхвърля

определения от Вашингтон таван

от 3%. Новият законопроект обаче предвижда вдигане на таванът, от който зависи отпадането на визите на 10%. В периода от края на 2013 година до края на 2014 година общо 15.2% от кандидатствалите за разрешение на посетят САЩ са останали разочаровани. Това означава, че делът на отказаните визи намалява освен че в последните години българите масово получават дългосрочно разрешение за пътуване до страната за 10 години напред. През 2010 година 17% от мераклиите да посетят САЩ са били отрязани, като над 13 000 молби за туристически и бизнес визи от най-разпространените типове B1 и B2 са постъпили тогава в щатското посолство. От края на 2012 година до края на 2013 година пък отказ да стъпят на американска територия са получили около 19% от кандидатствалите, сочат данните от американската програма за отпадане на визите.

По думите на сенатор Кърк правителствата, които искат техните граждани да пътуват свободно до САЩ трябва да работят добре с американските служби за сигурност, което според изявленията на държавниците във Вашингтон през последните години важи за България.

Според американската туристическа асоциация с удължаването на списъка със страните със свободен достъп до САЩ чрез програмата за безвизово пътуване, туристите в страната ще се увеличат с 600 000 до 19.5 милиона, което пък ще доведе до нови постъпления в щатската икономика от 7 млрд. долара, както и до разкриването на 40 000 работни места.

Междувременно стана ясно, че специалният пратеник на държавния секретар Джон Кери Амос Хогстейн ще бъде на визита днес в София и ще се срещне с премиера Бойко Борисов и президента Росен Плевнелиев, като по време на разговорите ще бъде обсъдена газовата връзка с Гърция и изграждането на 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй” от „Уес­тингхаус”.

Чакаме и Канада да свали ограниченията

България настоява при всяка възможност в последните няколко години за отпадане както на щатските, така и на канадските визи. Според мнозина обаче това е свързано, макар и косвено с приемането ни в Шенген. Наскоро бе повдигнат дори въпросът за възможността страната ни блокира заради визите подписването на трансатлантическото търговско споразумение, което трябва да бъде факт до края на 2015 година. Освен това България може да поиска въвеждане на еквивалентни ограничения за САЩ и Канада от всички страни в ЕС. Преди няколко месеца ЕК пое ангажимент да посредничи в преговорите на САЩ с България, Полша, Румъния, Хърватия и Кипър за отпадането на визовия режим. Тогава стана ясно, че петте държави членки на ЕС негодуват от липсата на визова реципрочност със САЩ, Канада, Австралия, Япония и Бруней. Затова било взето решение за изготвянето на график за поетапното отпадане на визите за всички страни от ЕС.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.