iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Може да инвестираме във Виетнам

Може да инвестираме във Виетнам 06_1433515564

Виетнам е отворена да предостави условия за български инвестиции в областта на градоустройството, биотехнологиите и информационните технологии, като азиатската страна иска да взаимства и от опита на страната ни в енергийната ефективност и опазването на околната среда.

Това изтъкна виетнамският премиер Нгуен Тан Зунг след срещата си с министър-председателя Бойко Борисов.

Посещението на делегацията от Виетнам в България бе провокирано от недоброто развитие на търговските отношения. Двете държави ще се опитат да подобрят нивата на стокообмена от 2008 г., който възлизаше на 99,4 млн. щатски долара.

„Виетнам е може би най-близката ни страна в Азия, над 35 000 виетнамци са завършили висшето си образование тук”, коментира премиерът Борисов.

Той уточни, че на базата на добрите връзки между двете страни стокообменът е незадоволителен, и настоя за подобряване на съвместната търговия.

Междувременно икономическият министър Божидар Лукарски и азиатският министър на индустрията и търговията Ву Хуин Хоанг очертаха по-конкретни възможности за разширяване на пазара. Така например България е готова да изнася вино, храни, селскостопанска техника, етерични масла и др. Що се отнася до вноса, от Виетнам предлагат ориз, замразени морски продукти, кафе, каучук, черен пипер, чай и др.

България и Виетнам подписаха и споразумения за сътрудничеството в борбата с престъпността и в сферата на правосъдието. Положени бяха и подписи върху меморандум за установяване на приятелски отношения между София и град Хо Ши Мин, както и между Русе и град Кън Тхъ. България ще разчита и на увеличаване броя на виетнамските туристи у нас.

Двете страни ще задълбочат бизнес отношенията си и по време на форум в Ханой в края на тази година, в който ще участва министър Лукарски. Българският премиер също прие поканата на виетнамския си колега да посети страната в скоро време.

Междувременно Борисов увери Нгуен Тан Зунг, че страната ни ще окаже подкрепа за засилване връзките на Виетнам с Европейския съюз. Българският премиер изрази надежда и за мирното решение на териториалния конфликт между Виетнам и Китай за Източно море. Спорът е за Параселските острови.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.