iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Може да има минимални заплати за всички браншове

Може да има минимални заплати за всички браншове 09_1442561915

Синдикатите и работодателите да договарят сами минимални работни заплати по браншове. Това ще предложи вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин.

Ако социалните партньори се съгласят и преговорите започнат още в първите месеци на 2016 г., може да се очаква от 2017 г. държавата вече да не определя минимална заплата за всички. Вместо това тя ще бъде диференцирана по сектори в споразумения между синдикати и работодатели.

Това обясни социалният министър Ивайло Калфин по повод призива на работодателските организации да се премахнат минималните осигурителни прагове, тъй като са отживелица и узаконяват сивия сектор. "В минималните осигурителни доходи има нещо много хубаво и това е двупартитното договаряне. Ако и минималната заплата се договаря по този начин, аз ще съм най-щастливият министър", коментира Калфин.

По думите му обаче на този етап не може да се премахнат осигурителните прагове, защото "още от утре ще се върнем в периода отпреди те да бъдат въведени". Те съществуват от 2003 г. в опит да се пресече масовата практика от чистачката до директора всички в една фирма да се осигуряват на минимална заплата. "Спекулация е, че Европейската комисия ни кара да премахнем минималните осигурителни доходи", посочи Калфин. Той разясни, че Брюксел просто задавал въпроса какъв е смисълът да има и минимална работна заплата, и минимални осигурителни доходи.

"Тези прагове биха могли да се премахнат, когато минималната заплата се договаря двупартитно чрез колективните трудови договори", смята Калфин. Според него Международната организация на труда е разработила добър механизъм за определяне на минималните суми на базата на икономически и социални критерии, които може да бъдат използвани. За догодина обаче ще действа сегашният механизъм на минимални осигурителни доходи. Те вече са договорени за 49 отрасъла, като средният постигнат ръст е около 8%. Дали ще го наложи и за секторите, в които не са водени преговори, социалният министър e категоричен: Няма да взема решение, докато не проведа разговори и с двете страни.

Вицепремиерът Калфин съобщи още, че е дал заявка за отпускане на 50 млн. лв. за коледни добавки на пенсионерите. "Има разбиране в правителството, че отпускането на коледни добавки трябва да бъде прието като трайна практика", заяви Калфин. Все още не е ясно дали ще има възможност в бюджета. По данни на финансовото министерство неговото изпълнение върви добре, но до края на годината страната ни трябва да направи големи плащания по европейски програми.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.