iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Морските ни курорти останаха без персонал

Морските ни курорти останаха без персонал 07_1438250539

Морските ни курорти останаха без персонал в пика на сезона, като във варненските курорти се търсят сервитьори, готвачи, камериерки и бармани.

И този сезон възнагражденията на сервитьорите, барманите и камериерките остава без промяна и варират между 500 и 600 лв. За готвачите заплатите варират между 900 и 1500 лв.

„Трудно се намират хора за тези позиции, защото квалифицираните кадри

бягат в чужбина

където получават двойно по-високо заплащане”, обяснява експертът по подбор на персонала Николай Колев. Така, за да компенсират липсата на персонал, работодателите удължават работното време на вече наетите служители. Така сервитьори и бармани работят по 12 часа, за да компенсират „Неспазването на установеното работно време е най-честото нарушение на трудовото законодателство. На този етап няма оплаквания за работно време от 14-16 часа, каквито имаше преди години”, обясни директорът на Инспекцията по труда във Варна инж. Иван Иванов.

От Главна инспекция по труда отчитат, че това лято работещите без трудов договор са по-малко в сравнение с миналата година. Заради липсата на кадри работодателите пък се принуждават да

наемат

почасово хора

Така в разгара на летния сезон учители масово започват работа като камериерки, администратори и спасители.

Дори проститутките на Златни пясъци не раздават сексуални ласки, а само примамват с покани за секс пияните туристи. Вместо удоволствия им обират всичко ценно - от портфейла, часовника и мобилния телефон до лаптоп, фотоапарат, златните пръстени, гривни и ланци.

Напоследък към този вид занятие са се преквалифицирали и просяците, които след като приключат с фалшивото омилостивяване за дребни стотинки, дебнат призори излизащите пияни туристи от нощните заведения и дискотеките и безмилостно ги обират.
Учители заработват като камериерки и спасители
С приключването на учебната година учителки по чужди езици от местните училища започват работа като екскурзоводи или администратори в хотели. Колегите им, които нямат чуждоезикови познания, пък стават помощник-готвачи или камериерки. „Заплатата ми като старши учител не стига доникъде, за да издържам две студентки. Принудена съм да се хвана камериерка за два месеца, за да помогна на децата си”, обясни учителка от Добрич. Преподавателите по физическо се преквалифицират като спасители по плажовете или охранители. За техническата поддръжка на хотелите се наемат преподаватели с инженерна квалификация.

Наетите за сезона студенти съчетават по две позиции. Аниматорите, които денем забавляват туристите в хотелите, вечер правят партита като дисководещи. Момичетата, които плетат плитки по плаж вечер, стават адреналинки в нощните барове.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.