iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Монтират камери и черни кутии във влаковете

Монтират камери и черни кутии във влаковете 01_1422435017

БДЖ ще монтира в локомотивите на влаковете камери като в "Биг Брадър" и черни кутии като в самолетите, като това е една от мерките срещу кражби и злоупотреби в железниците, обявени вчера от ръководството на холдинга.

Тези планове са провокирани от акция, разпоредена от транспортния министър Ивайло Московски заради непрекъснатите кражби на гориво от локомотивите. "По данни от проверката за 2013 и 2014 година преразходът на гориво в БДЖ е за над 2 милиона лева, а кражбите са ставали с подкрепа на началници, които не са уволнени", обяви сегашният управител на БДЖ "Товарни превози" Любомир Илиев. Данните показали, че въпреки намалената работа през миналата година спрямо 2013 г. разходът на гориво се увеличава и това ощетява дружеството с над 1 милион лева. С обявените мерки трябва да се спести точно този 1 милион.

Предвижда се на 60 локомотива да се монтират камери, които да следят машинистите и движението на влаковете. На тях ще бъдат поставени и черни кутии от типа на техниката, ползвана в самолетите. На местата, където се зареждат локомотивите, също ще се монтират камери.

Друга мярка срещу злоупотребите е да се намалят средните разходни норми на локомотив с 10% сега и с още 10% от началото на март. До края на февруари всичките GPS устройства ще бъдат ремонтирани. Освен това специално звено за превенция на кражбите на гориво и на риска ще следи за изправността на системите и рисковите точки за източване. А при залавяне на нарушител той ще бъде уволняван, категорични са от БДЖ.

Какво още е установила проверката? Срещу заловените за кражба на горива 35 души през 2013 г. и 65 души през 2014 г. досега не са заведени дела. Според сегашното ръководство на националния превозвач, което влезе в холдинга през ноември, кражбите са ставали с подкрепа от най-високо ниво, а заловените нарушители били само "смъмряни".

"Най-високото ниво, на което се е участвало в схемите през 2014 г., е директор и зам. изпълнителен директор", подчерта Илиев. От ръководство на БДЖ обаче признаха, че нямали преки доказателства за това. Но наблегнаха на факта, че "съгласуването на количеството гориво между БДЖ и "ЛУКойл" е ставало от шефовете, които трябвало да знаят за несъответствията в разходите и съответните загуби.

Ръководителите на БДЖ са установили още надписване на пътни листи за извънреден труд. За 2014 г. то е за 1.100 млн. лева. В същото време голяма част от монтираната техника, която трябва да засича безчинствата, не работи. От общо 53 GPS системи на локомотивите работят само 16. При 10 пункта, на които зареждат локомотивите на БДЖ, монтираните камери също не работят.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.